Няма човек, който да не обича кюфтета в България. Не случайно, това е едно от любимите ястия на всяко българско семейство, затова сме събрали специално за вас най- любимите рецепти на всички
Необходими продукти:
• 700 г картофи
• 200 г сирене
• 1 яйце
• 50 мл прясно мляко
• 1/2 връзка магданоз
• 1 чаена лъжица сушена чубрица
• щипка индийско орехче
• сол и прясно смлян шарен пипер
• галета за овалване
• олио за пържене
Начин на приготвяне:
Картофите се сваряват и още топли се обелват.
Необходими продукти за кюфтетата:
• 750 г кайма
• 1 ч. л. чубрица
• 1 яйце
• 1 глава лук
• 2 с. л. галета
• сол на вкус
• брашно за паниране
Необходими продукти за соса:
• 3 картофа
• 1 червена чушка
• 1 парче целина с листа
• 2 моркова
• 1 ч. л. червен пипер
• 1 ч. л. чубрица
• 2 с. л. доматено пюре
• 1 глава лук
• сол на вкус
Начин на приготвяне:
Каймата се омесва с яйце, лук и подправки. Оформят се кюфтета и се овалват в брашно. Поставят се в кипяща вода за 3 минути. Изваждат се с решетъчна лъжица и се оставят настрана.
Нарязаните лук и целина се запържват в олио за минута, поръсват се с червен пипер. Прибавят се нарязаните на кубчета моркови, картофи и чушки. Зеленчуците се задушават 3 минути на тих огън.
Заливат се с чаша и половина гореща вода, посоляват се. Накрая се прибавя доматено пюре, разтворено в малко хладка вода. Кюфтетата се поставят последни.
Ястието се вари на тих огън 20-25 минути. Подправя се с чубрица и нарязани листа целина, оставя се още 5 минути на огъня и се сервира.
Необходими продукти:
• 1 кофичка кисело мляко
• 1 глава лук
• 1 средно голям морков
• 500 гр. кайма – смес
• 3 с. л. брашно
• 5 яйца
• магданоз
• сол, черен пипер на вкус
• 1/2 ч.ч. ориз
• 1,5 литър бульон - телешки, пилешки или зеленчуков (по Ваш избор)
Начин на приготвяне:
В подходяща тенджера изсипвам бульона и слагам на котлона да заври. Нарязвам на кубчета лука и моркова. Когато бульонът заври - изсипвам лука, като оставям малко за каймата, и намалявам котлона на 1/2 от мощността му. В голяма купа смесвам каймата с лука, ориза, 1 яйце, черен пипер, магданоз и сол на вкус.
Оформям топчета с големина около 3 - 5 см в диаметър. Не ги правя много големи, защото при сваряването на ориза те удвояват обема си.
Овалвам всяко кюфтенце в брашното. Пускам кюфтенцата във врящия бульон. Намалявам още котлона, ако бульонът много силно бълбука, защото при силен котлон може кюфтенцата да се раздробят. Нужно е бавно да се варят, около 30 мин.
През това време, разбивам останалите яйца с миксер. Добавям киселото мляко и останалото от овалването на кюфтенцата брашно. А също така ситно нарязан магданоз и сол на вкус.
Свалям тенджерата от котлона и започвам бавно с черпак да добавям от бульона, в който са врели досега кюфтенцата към яйчената смес. Бъркам непрекъснато, за да не се пресече яйчената смес.
Така затоплената вече смес от яйца, мляко и бульона на кюфтенцата, връщам обратно в тенджерата. Постоянно бъркам. Връщам отново на котлона, но на най-ниската степен. Внимавам да не заври ястието. Точно преди да заври, изключвам котлона. Сервирам кюфтенцата поръсени с пресен магданоз.
Кюфтета фрикасе
Необходими продукти за 6-7 порции:
• 700 гр. кайма
• 1 шепа ориз*
• 1 морков и 1 малка глава лук
• по 1 равна ч.л. черен пипер, кимион и чубрица
• 1 малко яйце (ако е голямо - 1 белтък)
• сол (ако трябва, готовата кайма е подсолена)
• брашно за овалване
500 мл вода и 0.5 л. пилешки бульон (за предпочитане домашен, ако няма - 2 бр. кубчета с още 500 мл вода)
1/2 пак. масло (60 гр) и 2-3 с.л. олио (ако каймата е мазна - маслото наполовина)
1 малък морков
1 ч.ч. кисело мляко (240 мл)
1 яйце
4-5 с.л. препечено брашно
сол на вкус
магданоз по желание
Начин на приготвяне:
Моркова и лука се нарязват на ситно. Реже се главата лук на едри парчета, които да влязат в пресата за чесън и смачкват там. Омесва се каймата с тях, прибавят се подправките, яйцето, ориза.
Оставя се да отлежи с подправките за половин до един час (ако има време може и една вечер да престои в хладилник). В тенджера се загряват маслото, олиото и поставя ситно настъргания морков. Запържва се за 1-2 мин., залива се с водата и бульона, посолява ако трябва и оставя да кипне.
През това време с мокри ръце се оформят кюфтетата - големина по желание; след което се овалват в брашното и пускат във врящата вода. Намалява се степента на котлона така, че да къкрят тихо около 30-40 мин.
Яйцето се разбива с киселото мляко и брашното в купа с вместимост поне 1 л.
На принципа на топлата застройка - от врящия бульон в тенджерата се взема по черпак и прибавя към млечната смес при непрекъснато бъркане, докато сместа стане поне 2 пъти повече, отколкото е била (и се уеднаквят температурите на двете смеси). След това пак с бъркане се налива в тенджерата и разбърква, докато се получи желаната гъстота на соса. Принципно се сервират по 3 кюфтета на порция със сос, но бройката зависи от големината им, а поръсването с магданоз е само по желание.