Мислим си, че сме изчистили всичко до блясък, но често се лъжем. Колкото и усилия да полагаме, ако допускаме следните грешки, домът ни никога няма да е напълно предпазен от вредни и опасни бактерии и микроби:
Няма значение колко препарат сте изсипали в разтвора за чистене. Няма значение колко често ще чистите дома си.
Едно от най-мръсните пособия е гъбата за миене. Ето защо, ако ползвате една и съща гъба прекалено дълго време, чистенето никога няма да е успешно. В гъбата се събират множество бактерии и микроорганизми.
Затова е важно да я сменяте достатъчно често.
Матракът е често пренебрегван от домакините при чистенето, което е голяма грешка. Дори да сменяте чаршафите всеки ден, вие не предпазвате себе си и семейството си от бактерии. Те лесно преминават от матрака към чаршафите и проникват в организма през кожата.
Не почиствате дъските за рязане
Може да си мислите, че измиването на дъската с гъба и препарат за съдове е достатъчно, но не е. В дъските за рязане се задържат до 200 пъти повече фекални бактерии отколкото в тоалетната. Ето защо рискът от заразяване при лоша хигиена е огромен.
За да се отървете от тези микроби почиствайте дъската за рязане редовно след всяка употреба с гореща вода. Ако имате миялна машина я пускайте там. Ако нямате, е добре да я миете с вряла вода и препарат. След това я оставяйте да изсъхне напълно преди да я приберете или ползвате отново.
Повечето домакини перат на ниски градуси, за да не съсипват прането си. Това обаче носи големи рискове за здравето, тъй като студената вода не убива микробите. Ето защо е важно твърде замърсените дрехи и бельо да се перат на високи градуси.
По този начин се създават условия за натрупване и размножаване на бактерии в самата пералня, което застрашава здравето.
Каквото важи за пералната машина, това важи и за съдомиляната. Ето защо е от голямо значение да я почиствате допълнително, освен пускането на високи градуси. Всяка седмица я чистете основно с препарат. Задържането на мухъл и хранителни остатъци е предпоставка за развитие на бактерии.
По материал от: pik.bg