Яйцата са най- полезен продукт, чиято хранителна стойност съответства на елдата и рибата. Те са богат източник на важни витамини и са задължителен компонент във всяка здравословна диета.
Яйцата са идеалният вариант за закуска, тъй като може да ги приготвят дори от ученик.
Как да разбиете яйцата?
Противно на традицията да чупите яйцето на острието на ножа или на ръба на чашата, най-добрият начин е да счупете яйцето върху плоската повърхност на масата. Точно този метод се използва от професионалните готвачи. В този случай, рискът парчетата да попаднат в бъдещото ястие е минимална.
Как да разделите белтъка от жълтъка?
Най-лесният и вероятно най-ефективният начин е, като използвате собствените си ръце. Счупете яйцето над купа, след това внимателно вземете жълтъка и изчакайте, докато белтъка изтече през пръстите ви.
Как да обелите твърдо сварените яйца?
За по-лесно белене на вареното яйце, ударете черупката на няколко места, за да се появят пукнатини, залейте със студена вода и оставете да се охлади. След това ще ви бъде лесно да отстраните черупката.
И така, известните баналности: Налейте вода в тенджера, поставете яйцата вътре и пуснете котлона. След като водата кипне, гответе в продължение на 3-4 минути, за да получите рохко яйце. За яйца с мека вътрешност – варете 5-6 минути, за твърдо сварени яйца – 8 минути.
Само мързеливите хора не знаят за този метод на готвене. Малък трик: във водата, в която да варите яйцата, налейте 0,5 чаена лъжичка оцет.
Те са наречени в чест на испанския готвач Хуан Мари Арзак, който предлага вариант на яйцата по панагюрски. Счупете яйцето в импровизирано пакетче от фолио, намазано с масло, посолете, добавете подправки, завържете и потопете във вряща вода за 4-5 минути.
Просто, даже гениално: счупете яйцето в чаша, налейте малко вода, покрийте с чиния и сварете в микровълновата фурна на пълна мощност за минута.
Яйцата трябва да се приготвят бавно, колкото по-бавно се готвят, толкова по-добре. Установете силата на котлона в диапазона между лека и умерена степен и се опитайте да го поддържате в тези граници.
Изсипете в тигана, където пържите яйцата, 2 супени лъжици вода: Този трик ще ви помогне да придадете великолепен вид на своето ястие.
То се получава, ако съдържанието на яйцето се разбърква в рамките на черупката. Ето как: Вземете ръкава на една риза, като в единия край го завържете на възел или го закрепите с ластик за коса. Поставете яйцето в ръкава и го размахайте около 1 минута като ласо! След това сварете яйцето.
Успешният резултат се получава само с пресни продукти. За да определите дали суровото яйце е подходящо за употреба, го поставете в съд, пълен с вода. Ако яйцето потъва – то е прясно, когато се вдигне единия му край, значи е на около 2 седмици, но ако яйцето изплува – е развалено.