Лукът е богат на етерични масла и ароматни лекарствени вещества, които унищожават вредните бактерии в устата и червата. Зеленият лук има специално място на масата, тъй като той е съществена част от любимата зелена салата, пише gotvach.bg.
Той е изключително богат на минерали, най-вече калий, фосфор и калций, които защитават сърдечния мускул и костите и на витамин Б комплекс.
Лукът е чудесна добавка към храната на хора, които искат да намалят тегло си и да прочистят организма си от токсините, които са натрупани от тежката зимна храна.
Той е богат на етерични масла и лекарствени ароматни вещества. Вярно е, че те предизвикат неприятен дъх след хранене, но те са естествени антибиотици и унищожават вредните бактерии в устата и червата.
Сокът от лук се използва срещу различни кожни инфекции и когато се смеси с една супена лъжица мед е ефективно средство за защита срещу дихателни проблеми. Въпреки това, лекарите предупреждават, че тази храна е "силна" за хора с чувствителна лигавица на стомаха.
Не се препоръчва на тези, които страдат от гастрит, тъй като стимулира секрецията на стомашен сок. Негативното действие да се намали, ако лукът е нарязан вертикално и след това се натопи в студена вода за няколко минути.