Обикновено когато в рецепта има червен пипер , ние използваме този, който ни е под ръка, без да се съобразяваме с написаното. Но разликата в пипера е осезаема и освен ако категорично не обичате някой от вкусовете, е препоръчително да използвате точната подправка, за да извлечете най-доброто от ястието.
Ето каква е разликата между сладък, лютив и пушен червен пипер и къде да използвате всеки един вид.
Сладък червен пипер
Най-обикновеният и най-популярен вид пипер.
Лют червен пипер
Лютият червен пипер се смята за по-добър от останалите. Направен от екстра пикантни червени чушки, той се използва главно в топли ястия. В унгарската кухня подправката се употребява като основен аромат, вместо просто за добавяне на цвят. Най-често се среща в рецептите за гулаш, яхнии, приготвени от червено месо, лук, картофи и зеленчуци.
Пушен пипер
Пушеният червен пипер се прави от чушки, които са опушени и изсушени на дъбов огън. Този процес дава на червената подправка богат пушен аромат. Ще я намерите както в по-сладки сортове, така и в лют вариант. Подправката идва от Испания, където може да опитате и истинския "пиментион", както се нарича пушеният пипер в родината си. Подходящ е за запеканки, ястия от картофи и зеленчукови супи.