Яйцата са основна съставка в много ястия и десерти, но е важно да знаете как да ги счупите правилно , за да избегнете рискове за здравето .
Експертите предупреждават, че счупването на яйца в острите ръбове на купа или тиган е рисковано, тъй като части от черупката могат да попаднат във вътрешността на яйцето, което увеличава риска от бактериално замърсяване.
Снимка: wikiHow
Този риск е особено налице при яйца, които не са достатъчно топлинно обработени, като яйца „на очи“ или рохки бъркани яйца, тъй като бактериите не се унищожават по време на приготвянето.
За да избегнете тези проблеми, най-добре е да счупите яйцето, като го ударите силно с ръка в плоска, стабилна повърхност като кухненски плот.
— Един силен удар и яйцето ще се счупи, ще се отвори лесно и жълтъкът и белтъкът ще изпаднат, като същевременно избягвате черупката да се разбие на милиони парчета, парчета от черупката да попаднат в яйцето, да напукат жълтъка или бактериите от външните части на черупката навлязат в жълтъците или белтъците – обясни експерт за The Kitchen.