Куркумата е златистожълта подправка със специфичен аромат, която през последните години се използва все по-често в нашата кухня. Получава се чрез изсушаване и смилане на корена на растението Curcuma Longa, което расте в Индия и Югоизточна Азия.
Традиционно се използва като подправка и лекарство в Аюрведа от векове и тази употреба привлече вниманието на западната, конвенционална медицина през последните десетилетия. Днес хиляди са подобрили здравето си, отървавайки се от болката и възпалението в тялото именно благодарение на куркумата и базираните на нея продукти.
Активни съставки: Куркумин и неговите съюзници
Жълтият пигмент, който придава отличителния цвят на подправката, е носител на мощни биоактивни съставки, 3 полифенолни съединения – куркуминоиди: куркумин, диметокси куркумин и бис-диметокси куркумин, които ни дават изобилие от ползи за здравето.
Използване на куркума в кухнята
Въпреки че подправката куркума има вековна традиция на използване в азиатската кухня, тя стана популярна тук през последните няколко години. Благодарение на глобалните световни влияния, интернет и социалните мрежи, влиянието на приложението на подправки и аромати от Азия придобива все по-голям интерес.
Информацията и осведомеността за големия брой ползи за здравето от куркумата имат голям принос тук, поради което тя се използва все по-често при приготвянето на чай, като дресинг за салати, като подправка или марината за приготвяне на месо (особено пилешко) или смес от зеленчуци.които се пържат и задушават.
Медицински и терапевтични приложения
Използването на куркума, предимно като добавка под формата на куркумин, може да помогне за превенцията и лечението на много здравословни състояния. Многобройни научни изследвания и клинични проучвания потвърждават неговите силни противовъзпалителни свойства, поради което днес употребата му се препоръчва при всякакви хронични и възпалителни състояния като ишиас, артрит, дискова херния на гръбначния стълб, спондилоза, изкривяване на гръбначния стълб, наранявания и мускулно възпаление.
Куркоминоидите също имат антиоксидантни свойства и, заедно със способността да успокояват възпалението, позволяват използването му при състояния като диабет, за поддържане на сърдечно-съдовото здраве, при стеатоза и затлъстяване на черния дроб, за по-добра когнитивна функция на мозъка, при възпаления на стомаха и червата и др.
Как да включите куркума в диетата си
Има много начини и рецепти за използване на куркума, които можете да намерите онлайн. Направете златно мляко, топла напитка с мляко, обогатено с куркума, мед и черен пипер, за да помогнете за усвояването и използването на куркумин в тялото ни.
Комбинирайте къри или куркума със зехтин, чесън, ябълков оцет или лимон, можете да добавите и соев сос и ще получите много интересен дресинг за салати или задушени зеленчуци. Или за най-лесна употреба, пригответе смес от куркума, с малко сух джинджифил и черен пипер и я използвайте като марината за месо или зеленчуци за печене, добавете към ориз или печени или варени картофи и т.н.
Безопасна и ефективна употреба
Куркуминът е безопасен за продължителна употреба и възможните нежелани реакции са много редки.
Указания за дозиране: когато става въпрос за употреба на подправката, тогава дозировката може да бъде по-либерална, в ястието, което се приготвя за семейството, се слагат 2-3 ч.л., а ако говорим за индивидуална порция ½-1 ч.л. ч.л., в зависимост от желанието и вкуса. Но използването на куркумин, който е концентриран и извлечен от подправката, се използва в дози, обикновено от 500 до 1500 mg на ден.
В определени ситуации дори 100 mg куркумин, ако се комбинират с екстракт от черен пипер и осигуряват ефективно усвояване и синергично действие, могат да дадат отлични терапевтични резултати.
Потенциални странични ефекти и резултати
Много рядко могат да раздразнят стомаха при хора, които са свръхчувствителни или са прекалили с употребата на подправката. Поради възможни лекарствени взаимодействия се препоръчва внимателна употреба при хора, които са на терапия за разреждане на кръвта, и за да се осигури нормален отток на жлъчката от черния дроб, трябва да се внимава при употребата на добавки при хора, които имат камъни в жлъчката и възпаление на жлъчните пътища.