Всички знаем, че е полезна, но ето как да използваме куркумата правилно:

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравословно хранене
Всички знаем, че е полезна, но ето как да използваме куркумата правилно:
63254
Снимков материал: pixabay.com
Всички знаем, че е полезна, но ето как да използваме куркумата правилно:

Куркумата е златистожълта подправка със специфичен аромат, която през последните години се използва все по-често в нашата кухня. Получава се чрез изсушаване и смилане на корена на растението Curcuma Longa, което расте в Индия и Югоизточна Азия.

Традиционно се използва като подправка и лекарство в Аюрведа от векове и тази употреба привлече вниманието на западната, конвенционална медицина през последните десетилетия. Днес хиляди са подобрили здравето си, отървавайки се от болката и възпалението в тялото именно благодарение на куркумата и базираните на нея продукти.

Активни съставки: Куркумин и неговите съюзници

Жълтият пигмент, който придава отличителния цвят на подправката, е носител на мощни биоактивни съставки, 3 полифенолни съединения – куркуминоиди: куркумин, диметокси куркумин и бис-диметокси куркумин, които ни дават изобилие от ползи за здравето.

куркума корен

Използване на куркума в кухнята

Въпреки че подправката куркума има вековна традиция на използване в азиатската кухня, тя стана популярна тук през последните няколко години. Благодарение на глобалните световни влияния, интернет и социалните мрежи, влиянието на приложението на подправки и аромати от Азия придобива все по-голям интерес.

Информацията и осведомеността за големия брой ползи за здравето от куркумата имат голям принос тук, поради което тя се използва все по-често при приготвянето на чай, като дресинг за салати, като подправка или марината за приготвяне на месо (особено пилешко) или смес от зеленчуци.които се пържат и задушават.

Медицински и терапевтични приложения

Използването на куркума, предимно като добавка под формата на куркумин, може да помогне за превенцията и лечението на много здравословни състояния. Многобройни научни изследвания и клинични проучвания потвърждават неговите силни противовъзпалителни свойства, поради което днес употребата му се препоръчва при всякакви хронични и възпалителни състояния като ишиас, артрит, дискова херния на гръбначния стълб, спондилоза, изкривяване на гръбначния стълб, наранявания и мускулно възпаление.

Куркоминоидите също имат антиоксидантни свойства и, заедно със способността да успокояват възпалението, позволяват използването му при състояния като диабет, за поддържане на сърдечно-съдовото здраве, при стеатоза и затлъстяване на черния дроб, за по-добра когнитивна функция на мозъка, при възпаления на стомаха и червата и др.

куркума и здраве

Как да включите куркума в диетата си

Има много начини и рецепти за използване на куркума, които можете да намерите онлайн. Направете златно мляко, топла напитка с мляко, обогатено с куркума, мед и черен пипер, за да помогнете за усвояването и използването на куркумин в тялото ни.

Комбинирайте къри или куркума със зехтин, чесън, ябълков оцет или лимон, можете да добавите и соев сос и ще получите много интересен дресинг за салати или задушени зеленчуци. Или за най-лесна употреба, пригответе смес от куркума, с малко сух джинджифил и черен пипер и я използвайте като марината за месо или зеленчуци за печене, добавете към ориз или печени или варени картофи и т.н.

Безопасна и ефективна употреба

Куркуминът е безопасен за продължителна употреба и възможните нежелани реакции са много редки.

Указания за дозиране: когато става въпрос за употреба на подправката, тогава дозировката може да бъде по-либерална, в ястието, което се приготвя за семейството, се слагат 2-3 ч.л., а ако говорим за индивидуална порция ½-1 ч.л. ч.л., в зависимост от желанието и вкуса. Но използването на куркумин, който е концентриран и извлечен от подправката, се използва в дози, обикновено от 500 до 1500 mg на ден.

В определени ситуации дори 100 mg куркумин, ако се комбинират с екстракт от черен пипер и осигуряват ефективно усвояване и синергично действие, могат да дадат отлични терапевтични резултати.

Потенциални странични ефекти и резултати

Много рядко могат да раздразнят стомаха при хора, които са свръхчувствителни или са прекалили с употребата на подправката. Поради възможни лекарствени взаимодействия се препоръчва внимателна употреба при хора, които са на терапия за разреждане на кръвта, и за да се осигури нормален отток на жлъчката от черния дроб, трябва да се внимава при употребата на добавки при хора, които имат камъни в жлъчката и възпаление на жлъчните пътища.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft