Всички имаме това в хладилника си и много го обичаме, а то ни трови. Пазарът е залят с тази отрова

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравословно хранене
Всички имаме това в хладилника си и много го обичаме, а то ни трови. Пазарът е залят с тази отрова
16045
Снимков материал: pixabay.com
Всички имаме това в хладилника си и много го обичаме, а то ни трови. Пазарът е залят с тази отрова

Опасни храни на пазара, фалшива майонеза заплашва здравето

Използването на консерванти и добавки от страна на производителите на хранителни продукти, трябва да бъде забранено със закон и да се предвижда затвор за нарушения, гласят мнения на потребители, поради опасните храни на пазара. Зачестилите случаи на рак, както и все по-опасните консерванти, които се откриват в храната, застрашават живота и здравето даже на най-малките.

Последните изследвания сочат, че дори едни от най-популярните храни като майонезата, са пълни фалшификати, предава разкрития.ком.

На опаковката на продуктите пише, че съдържат яйца, оцетна или лимонена киселина, мазнина и други добавки, но се оказва, че в действителност описаните продукти ги няма.

Асоциация „Активни потребители“ изнесе стряскащи данни за съдържанието на майонезата. Оказа се, че яйца, олио и лимонена киселина в нея няма, но за сметка на това бихте могли да откриете в изобилие гума, консерванти, както и някои добавки, които изобщо не са полезни за здравето на хората. А в някои страни са обявени за отрови и консумацията им се смята за животозастрашаваща.

Богомил Николов от „Активни потребители“ допълни, че в продуктите масово се използват емулгатори като гума гуар (Е412) и гума ксантан (Е415), за да могат да се смесят олиото и водата. „Явно тези съставки са по-евтини за потребителите, отколкото да сложат повече мазнина“, казва още той. Само за справка, в Русия се говори за забраняването на добавка Е412, тъй като в нея са открити токсични вещества като диоксин и пентахлофенол, които застрашават здравето и причиняват аномалии в организма.

FDA пък го забрани, тъй като вреди на стомаха и червата. В същото време Е415 се използва най-масово в петролната индустрия, а работници, които го произвеждат често страдат от респираторни заболявания заради него. И отново само за справка FDA — (Агенцията по храните на САЩ) отново е забранила използването на тази добавка в детските храни, тъй като веществото е потенциално опасно за бебета и може да предизвика некротизиращ ентероколит.

В някои щати използването й пък е напълно забранено, тъй като се смята за опасна за здравето и на обикновените хора.

А ако вие желаете да си направите майонеза в домашни условия, класическата рецепта е яйца, олио и малко лимонтузо или лимонов сок. Друг вариант е да смесите прясно мляко с олио или зехтин и лимонена киселина и да бъркате с миксер, пасатор или блендер, докато се получи хомогенна смес. Добавяте сол по желание и лимонена киселина на вкус и получавате перфектна майонеза. При това доста по-здравословна от предлаганата на пазара.

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft