Пикантните ястия са популярни в всички кухни по света, но кулинарните традиции “с лютото” са най-известни в Мексико, Индия, Корея и Тайланд. Пикантната храна не включва единствено люти чушки, които са много видове, но също така и други подправки, с които може да изпитате острия вкус на лютото: различни видове хрян, горчица, къри, джинджифил, карамфил.
Дали обичате подправки или не, проучванията показват, че пикантните храни може да донесат големи ползи за здравето ви. С голямо удоволствие ви споделяме тези любопитни факти!
Ще се съгласите, че много хора искат да живеят по-дълъг живот, пълен с преживявания. Интересен факт: пикантните храни намаляват вероятността от смърт в средна възраст до 14%. Това е в резултат на превантивното действие на подправките. Например, не много хора знаят за ползите от джинджифила в борбата срещу рака и затлъстяването, така както е известно че той лекува настинка. По този начин, подправките могат да укрепят тялото ви и да ви осигурят дълголетие.
Не само шоколадът е в състояние да се справи с депресията и тъгата. Пикантните храни изпращат силни импулси към мозъка, което води до получаване на ендорфини като серотонин. Той ще ви помогне да се справите с депресията, тревожността, стреса и умората, така че ако нямате добро настроение, побързайте да разнообразите деня си с пикантен сос.
Както вече казахме, джинджифилът помага в борбата с наднорменото тегло, но по принцип подправката не изгаря мазнини. Основната причина – тя ускорява метаболизма, което не позволява да се натрупват допълнителни килограми. За да подобрите обмяната на веществата, използвайте кимион. Друг важен фактор е, че много подправки намаляват захарта и усмиряват апетита ви! За да потиснете глада приемайте лют пипер и канела.
Всеки знае, че пикантните храни, не трябва да се консумират при гастрит, но за другите ефекти е абсолютно обратното! Те са в състояние да предотвратят образуването на язви, защото намаляват количеството на стомашни сокове и намаляват киселинността. Подправките също така улесняват храносмилането.
Предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания
Оказва, че в страните с горещ климат сърдечните заболявания са по-малко разпространени. Не е ли логично, че това е мястото, където подправките достигат пълния си потенциал? Острите подправки нормализират холестерола и подобряват кръвообращението. Знайте ли, че червеният пипер е богат на антиоксиданти, които са важни не само за здравето на сърцето, но и за целия организъм.
Познаването на предимствата на пикантните храни, може да промени отношението ви към тях или да се влюбите в тях още повече. Друг приятен факт, степента на острота на подправките може да превърне най-простото ястие в изискан деликатес!