Тези, които обичат зеленчукови кюфтета , няма да сбъркат, ако опитат тези. Кюфтетата не са много калорични, а освен това са пълни с витамини и можете да ги консумирате често през лятото. Откакто намерих рецептата за тези кюфтета, всички забелязаха, че за 1 месец си сплесках корема.
Разказах тази рецепта на всички мои приятели и те започнаха да ги правят. Кюфтетата се приготвят със сладки картофи, които са богати на витамин А, който е отговорен за здравето на кожата, косата, лицето и целия организъм.
Кюфтенцата се оформят с помощта на зелев лист, панират се и се запържват съвсем за кратко докато хване коричка.
Ако не намерите зеле през този период, заменете го с листа от манголд или ги направете по същия начин, с тази разлика, че към тях ще добавите галета, яйца и брашно (сместа за паниране) и ще ги смесите на по-твърда тесто (формовъчна маса).
Ако ги правите по този начин, най-добре е да ги печете във фурната на 180 градуса за 20-25 минути. И така са много вкусни. Ето какво ви трябва, за да си приготвите тези здравословни и диетични зеленчукови кюфтета :
Здравословни зеленчукови кюфтета
Продукти:
- 3 сладки картофа
- 1 глава червен лук
- зехтин за пържене
- 1 люта чушка
- сол
- 1 червена чушка
- 1 малка зелка
- 3 яйца
- 3 чаени чаши брашно
- 120 г галета
Приготвяне:
Обелете трите сладки картофа и ги нарежете на по-малки кубчета. Сложете ги в тенджера, след което ги покрийте с вода и сол. Тенджерата се прехвърля на котлон на средна температура. Гответе докато картофите омекнат.
На дървена кухненска дъска нарежете на ситно 1 глава червен лук. Сложете да се запържат в малко зехтин. Разбърквайте от време на време и гответе докато лукът омекне. Нарежете обикновената и лютата чушка (който не му понася, може да сложи две сладки чушки) на ситно. Добавете към омекналия лук.
Варете на тих огън, докато всичко омекне и подправете на вкус. Нарежете зелето на средно големи листа и ги накиснете в гореща вода с малко сол. Оставете ги за около 30 минути, след което ги прецедете. В по-дълбока купа смесете трите яйца с 3 супени лъжици брашно. Сложете галетата в отделна купа.
Прецедете сварените картофи и ги намачкайте на пюре. Добавете ги към запържените зеленчуци и разбъркайте всичко на хомогенна смес. В зелето се слагат по 1-2 лъжици от плънката и се навиват като сармички. Пригответе всички парчета по този начин, докато имате зеле и плънка.
Готовите "кюфтета" се потапят в яйца, а след това в галета.
Пържат се в сгорещена мазнина за 5-8 минути, докато се зачервят.
АКО ГИ ПРИГОТВЯТЕ НА ФУРНА:
В сместа от картофи и запържени зеленчуци добавете 2 яйца, брашното и постепенно добавете галетата.
Омесват се на по-твърда смес, от която могат да се оформят кюфтета. С две обикновени лъжици гребвайте от сместа и ги подреждайте върху покрита тава на леко разстояние. Печете ги в предварително загрята фурна на 180 градуса, за 20-25 минути, докато хванат фина коричка.
Да ви е сладко!