Киселото зеле е доста популярна зимнина в много страни по света, но навсякъде се маринова по различни начини. Днес ви предлагаме да опитате една доста любопитна рецепта за приготвяне на мариновано зеле , добавяйки към обичайната рецепта доза пикантност. Благодарение на лютите чушки и чесъна зелето ще има отчетлив вкус, който ще завладее всички! Особено любителите на пикантния вкус. Ето рецептата за огнено мариновано зелце :
Огнено мариновано зелце
Продукти:
2 кг бяло зеле
4 скилидки чесън
4 моркова
1 люта чушка
100 мл слънчогледово олио
1 литър вода
100 мл оцет
2 супени лъжици сол
5 карамфилчета
10 зрънца бахар
100 гр.
4 дафинови листа
Приготвяне:
Отстранете горните листа от зелето, измийте го и нарежете на ситно (може и в робота).
Настържете на едро морковите, нарежете чесъна и лютата чушка на малки парченца или тънки ивички.
За маринатата в един литър вода разредете захарта, солта и добавете всички останали подправки. Поставете на котлона, оставете да заври, изключете котлона и оставете да се охлади.
В охладената марината налейте олио и оцет.
Вземете подходящ съд и го напълнете със зеле, като го редувате с чесън и люти чушки.
След това излейте отгоре маринатата и поставете отгоре някаква тежест. Пъхнете зелето в тази форма в хладилника за един ден.