Идеално за наближаващия Никулден: Печена риба на фурна като пържена - с фантастична хрупкава коричка!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Идеално за наближаващия Никулден: Печена риба на фурна като пържена - с фантастична хрупкава коричка!
Идеално за наближаващия Никулден: Печена риба на фурна като пържена - с фантастична хрупкава...
24675
Идеално за наближаващия Никулден: Печена риба на фурна като пържена - с фантастична хрупкава коричка!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Най-после открих начин да приготвя хека така, както го харесвам – сочен отвътре, хрупкав отвън и не пържен. Ето какво ви трябва за тази лесна рецепта за Печен хек на фурна с хрупкава коричка :

Печен хек на фурна с хрупкава коричка

НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ:

  • 1 кг замразен хек
  • 120 мл олио
  • 1,5 ч. л.
сол
  • 1 ч. л. вегета (суха подправка)
  • 100 г пшенично брашно
  • 1 с. л. червен пипер
  • 1/2 ч. л. лют червен пипер
  • 1 ч.л. подправки за сувлаки (или по избор)
  • ПРОЦЕДУРА: 

    Размразете рибата, измийте я, след което я подсушете с хартиени кърпи. Разрежете всяка риба на две и я почистете от вътрешностите и перките. В дълбока купа смесете брашното, солта, черния пипер, Вегетата, червения пипер и подправката за сувлаки.

    сурова риба

    подправки за риба

    На дъното на тава се налива около 100 мл олио (да покрие дъното). Потопете всяко парче риба в смес от брашно и подправки, след което подредете в тавата, намазана с олио. Всяко парче риба не трябва да се застъпва, а да се подреждат едно до друго.

    риба в тава

    Напръскайте рибите с малко олио (около 20 мл). Печете рибата в загрята на 200°C фурна за 20 минути. Извадете тавата от фурната, обърнете рибата от другата страна и запечете още 20 минути, за да хване хубава коричка.

    печена риба с коричка

    Изпечената риба извадете върху кухненска хартия, за да попие излишната мазнина.

    печен хек на фурна

     Поднесете вкусната рибка с картофена салата, а с останалото можете да направите следните рибни кюфтета :

    Рибни кюфтета

    НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

    • 3 филета хек или друга риба
    • 500 г картофи
    • 2-3 супени лъжици зехтин
    • няколко скилидки чесън по желание
    • около шепа пресен магданоз
    • черен пипер на вкус

    ПРОЦЕДУРА: 

    Рибата е предварително подготвена, така че сега трябва само да я почистите от костите и да я нарежете на по-малки парчета. Картофът се измива със студена вода, обелва се и се нарязва на кубчета, посолява се и се слага да се вари.

    Залива се с малко вода и още вода се добавя при необходимост по време на варенето, но тъй като се нарязва на кубчета, ще се свари сравнително бързо, докато има още вода в тенджерата. През това време, ако хекът не е сготвен, го запържете в тиган, настрана.

    Прецедете сварения картоф, след което добавете зехтин и по желание ситно нарязан чесън и магданоз. Обичам чесън и магданоз, затова слагам много в това, както и в други ястия. След това всичко се разбърква добре, за да се получи пюреобразна смес.

    Добавете нарязаните обезкостени парчета риба към картофеното пюре, добавете сол, черен пипер и ако искате добавете още малко подправки на вкус, а ако искате добавете още малко чесън и магданоз като мен. Много харесвам вкуса им, особено в комбинация с риба – фантастичен вкус!

    Всичко се разбърква с лъжица, докато се изравнят всички съставки и се поемат вкусовете. Сместа е гъста, но все пак малко лепкава, затова трябва да си намокрите ръцете докато правите кюфтетата.

    Загребвайте от сместа, оформете топчета, след което ги сплескайте малко и ги подредете в чиния или фолио. След това се овалват в брашно, смесено с галета, а ако не постите, се панират по обичайния начин: брашно, яйца, галета (трохи).

    панирани рибни кюфтета

    Запържете ги в умерено загрято олио, по няколко минути от страна, колкото да покафенят, защото всичко в сместа е вече сварено. Може да наредите кюфтенцата и в тава застлана с хартия и леко намаслена и да ги намажете с малко олио с кухненска четка, след което да ги изпечете - така е по-здравословно.

    Пекат се във фурната на 200 градуса също за кратко, за да покафенеят малко. 

    кюфтета от хек

    Редактор: Петя Иванова
    Новини
    Мода
    Звезди
    Начин на живот
    Диети
    Красота
    още
    Любов
    Здраве
    Родители
    Коментари
    галерии
    Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
    още
    Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
    Design & Development: TaraSoft