Всички правят прословутата баклава, но у нас най-много тачим кадаифа! Ето перфектната рецепта за Сочен кадаиф с орехи и сироп

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Всички правят прословутата баклава, но у нас най-много тачим кадаифа! Ето перфектната рецепта за Сочен кадаиф с орехи и сироп
Всички правят прословутата баклава, но у нас най-много тачим кадаифа! Ето перфектната рецепта за...
615
Източник: За Жената
Всички правят прословутата баклава, но у нас най-много тачим кадаифа! Ето перфектната рецепта за Сочен кадаиф с орехи и сироп
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

За всички любители на сладкишите със сироп, запишете тази рецепта за Сочен кадаиф , която традиционно се приготвя за всеки празник в южната ни съседка Турция, а и в много селища от южните ни покрайнини. Спокойно може да замените с него традиционната баклава, с която посрещаме скъпи гости на Коледа - ще внесе приятно разнообразие на трапезата, а вкусът ще ви остави във възторг! Ето необходимите продукти за Сочен кадаиф с орехи и сироп :

Сочен кадаиф с орехи и сироп

Необходими съставки:

  • 1 опаковка кадаиф
  • 200 г масло
  • 5 супени лъжици олио
  • 400-500 г орехи

За сиропа:

  • 1 кг захар
  • 3 лимона
  • вода

Приготвяне: 

Загрейте маслото и олиото, докато маслото се разтопи.

Смелете едро орехите, а ако нямате такава възможност, смелете половината и нарежете половината на дъска с остър нож.

Пригответе тава с диаметър 30 см, малко по-дълбока. В тавата се слага половината кадаиф и се разстила добре, като се внимава да не се счупи. Тавата не е необходимо да се намазнява предварително. С една трета от горещото масло внимателно полейте кадаифа и разпределете равномерно ядките.

орехи върху кадаифа

Снимка: YouTube

Останалият кадаиф се разпределя върху орехите и леко се притиска с длани, за да влезе хубаво в тавата.

кадаиф в тавата

Снимка: YouTube

Залейте с останалата част от маслото и олиото. Включете фурната на 170 градуса и сложете кадаифа да се пече около час.

Ако фурната ви е прекалено гореща, намалете температурата на 160 градуса. Кадаифът е изпечен, когато започне да "ходи" по тавата, т.е. когато започне да се отдръпва от стените. Веднага след поставянето на кадаифа във фурната започва приготвянето на сиропа.

захарен сироп

Снимка: YouTube

Сиропът трябва да е плътен и това е от решаващо значение за успешно приготвения кадаиф. Сложете захарта в тенджера и добавете вода, колкото да покрие захарта и един пръст отгоре. Слага се и малко лимон, нарязан на кръгчета.

Когато сиропът заври, намалете температурата и оставете да ври още 15 минути. След това изключете котлона и оставете тенджерата настрана. Когато кадаифът се изпече, извадете го от фурната и го оставете да се охлади за около 10 минути.

Докато сиропът е още топъл, кадаифът се залива бавно с черпак. Изливат се три черпака на тънка струйка, бавно и равномерно. Сложете сиропа отново на котлона и оставете да поври още три минути, след което го свалете отново и докато е горещ, залейте кадаифа по същия начин.

заливане кадаиф

Снимка: YouTube

Отново три черпака на много тънка струя се изливат върху кадаифа. Останалия сироп оставете леко да изстине, преди да залеете кадаифа напълно. Най-добре е да направите това с лъжица. Сиропът няма да е захаросан заради лимона.

Оставете кадаифа да изстине на стайна температура, покрийте го с фолио и го оставете на хладно, а след това в хладилник.

кадаиф в тава

Снимка: YouTube

Забележка: Може да изглежда сложно, но всъщност не е. Просто изисква време и отдаденост. Сервира се добре охладен. 

кадаиф с орехи

Снимка: YouTube

Да ви е сладко!

сочен кадаиф рецепта

Снимка: YouTube

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft