За всички любители на сладкишите със сироп, запишете тази рецепта за Сочен кадаиф , която традиционно се приготвя за всеки празник в южната ни съседка Турция, а и в много селища от южните ни покрайнини. Спокойно може да замените с него традиционната баклава, с която посрещаме скъпи гости на Коледа - ще внесе приятно разнообразие на трапезата, а вкусът ще ви остави във възторг! Ето необходимите продукти за Сочен кадаиф с орехи и сироп :
Сочен кадаиф с орехи и сироп
Необходими съставки:
- 1 опаковка кадаиф
- 200 г масло
- 5 супени лъжици олио
- 400-500 г орехи
За сиропа:
- 1 кг захар
- 3 лимона
- вода
Приготвяне:
Загрейте маслото и олиото, докато маслото се разтопи.
Пригответе тава с диаметър 30 см, малко по-дълбока. В тавата се слага половината кадаиф и се разстила добре, като се внимава да не се счупи. Тавата не е необходимо да се намазнява предварително. С една трета от горещото масло внимателно полейте кадаифа и разпределете равномерно ядките.
Снимка: YouTube
Останалият кадаиф се разпределя върху орехите и леко се притиска с длани, за да влезе хубаво в тавата.
Снимка: YouTube
Залейте с останалата част от маслото и олиото. Включете фурната на 170 градуса и сложете кадаифа да се пече около час.
Ако фурната ви е прекалено гореща, намалете температурата на 160 градуса. Кадаифът е изпечен, когато започне да "ходи" по тавата, т.е. когато започне да се отдръпва от стените. Веднага след поставянето на кадаифа във фурната започва приготвянето на сиропа.
Снимка: YouTube
Сиропът трябва да е плътен и това е от решаващо значение за успешно приготвения кадаиф. Сложете захарта в тенджера и добавете вода, колкото да покрие захарта и един пръст отгоре. Слага се и малко лимон, нарязан на кръгчета.
Когато сиропът заври, намалете температурата и оставете да ври още 15 минути. След това изключете котлона и оставете тенджерата настрана. Когато кадаифът се изпече, извадете го от фурната и го оставете да се охлади за около 10 минути.
Докато сиропът е още топъл, кадаифът се залива бавно с черпак. Изливат се три черпака на тънка струйка, бавно и равномерно. Сложете сиропа отново на котлона и оставете да поври още три минути, след което го свалете отново и докато е горещ, залейте кадаифа по същия начин.
Снимка: YouTube
Отново три черпака на много тънка струя се изливат върху кадаифа. Останалия сироп оставете леко да изстине, преди да залеете кадаифа напълно. Най-добре е да направите това с лъжица. Сиропът няма да е захаросан заради лимона.
Оставете кадаифа да изстине на стайна температура, покрийте го с фолио и го оставете на хладно, а след това в хладилник.
Снимка: YouTube
Забележка: Може да изглежда сложно, но всъщност не е. Просто изисква време и отдаденост. Сервира се добре охладен.
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!
Снимка: YouTube