Турците са известни със своите сладки изкушения - баклави, толумби, шербет, локум, пишманье... Списъкът е дълъг и подробен, а човек едва ли може да ги опита всичките.
Турски сладолед
Продукти:
• козе мляко - 4 ч.ч.
• захар - 1 ч.ч.
• салеп - 1 с.л. (брашно от орхидея - има го в ориенталските магазини)
• ванилия - 1 с.л.
Начин на приготвяне:
Пригответе си голяма купа, в която да смесите захарта, салепа и ванилията. Първо се започва със сухите съставки.
Включете котлона и оставете млякото да се затопли. Към него постепенно започнете да прибавяте от сухите съставки. Трябва да бъркате постоянно, така че кремът, който се получава, да наподобява пудинг. Намалете котлона на най-ниските градуси и оставете кремът да се готви в продължение на половин час.
След това оттеглете от котлона и изчакайте да изстине.
Когато това се случи, прехвърлете в подходящ съд и заравнете повърхността му. Може да го посипете с плодове, шоколадови пръчици или да го гарнирате накрая - преди да го сервирате в десертни купички.
След 30 – тата минута извадете от фризера и започнете да разтягате крема с помощта на вилица. След това отново го приберете във фризера.
Това се прави няколко пъти през интервал от 30 минути. Накрая сладоледът се прехвърля в съд с капак и се оставя във фризера за 5 часа, за да може да стегне добре.
Това турско изкушение е толкова вкусно, че дори не е за вярване. Задължително трябва да го опитате. Рецептата е феноменална и винаги се получава перфектно!