Обичаме гъби, приготвени по всякакъв начин, пържени с чесън и див лук, задушени, в доматен сос, в тиган, на салати, мариновани, с месо или без, буквално с всичко и по всякакъв повод.
Но откакто намерих тази рецепта, много често ги правя с кремообразен сос и всички ги обожаваме. Много е вкусно и мирише неустоимо, а дори и съседите често го "надушват" и идват при нас на обяд.
Гъби в кремообразен сос
Продукти:
- 200 г пресни гъби (печурки)
- половин глава лук
- малко олио за пържене + 10 г масло
- 150 мл бульон или вода
- 100 г неутрална течна сметана
- малко риган, сол и черен пипер на вкус
- 15 гр. настърган пармезан
- 1 скилидка чесън и магданоз
Приготвяне:
Налейте малко олио и малко масло в тиган, след което добавете ситно нарязания лук. Запържете го за няколко минути, докато омекне и се "остъкли", като през това време нарежете почистените пресни гъби на тънки лентички.
Добавете ги в тигана при задушения лук, разбъркайте и запържете за кратко, след което добавете бульона. Ако в момента нямате бульон, можете да използвате обикновена вода, в която сте добавили малко зеленчукова подправка (вегета) или пуснали кубче телешки или зеленчуков бульон.
След това добавете неутралната течна сметана и разбъркайте, докато всичко стане гладко. Оставете ястието да къкри на умерена температура и разбърквайте от време на време, за да не загори. Освен това овкусете със сол и черен пипер, както и други подправки по ваш вкус.
Когато сосът се сгъсти и излишната течност се изпари, добавете ситно настърган пармезан, овкусете и ако е необходимо посолете. Добавете една или повече скилидки чесън на вкус, нарязани на ситно или настъргани (изстискани през преса).
Разбъркайте и оставете да къкри още няколко минути, докато всички подправки се изравнят и смесят, а сосът добие необходимата плътност и кремообразност. Когато ястието е готово, отгоре се поръсва със ситно нарязан пресен магданоз и се поднася топло като гарнитура или като самостоятелно ястие.