Днес ще ви обърнем внимание на едни малкоизвестни факти за микровълновата фурна , които всеки човек, използващ така удобния уред, трябва да знае.
Факт е, че микровълновата е сред най-любимите уреди в почти всяко домакинство. Те се използват в САЩ от над 30 години, а от там станаха популярни по цял свят.
Но днес ще отговорим на въпроса дали микровълновите фурни са добър вариант за готвене? А отговорът е категорично не, защото има много по-добри варианти, благодарение на които се запазват хранителните вещества в храната ви.
Микровълновата фурна е форма на нейонизиращо лъчение . За разлика от него, йонизиращото лъчение променя електромагнитната природа на атомите или ги йонизира. Това променя начина им на взаимодействие с други атоми и молекули около тях. Рентгеновите лъчи, гама лъчението и ядрената медицина са видове йонизиращи лъчения. В момента на приготвянето ѝ храната ви се насища с високочестотни вълни, а някои хора твърдят, че това излъчване може да бъде вредно за вашето здраве. Както казахме вече, в съответствие с изследванията микровълновите фурни са опасни за здравето ни.
Как микровълните сготвят храната?
Как работят микровълновите фурни е това, което трябва да знаете: атомите променят полярността си. Това създава триене, което води до нагряване на храната.
Защо микровълновите фурни са опасни?
Експертите твърдят, че във вашата микровълнова фурна има 2450 000 000 херца. А най-лошото е, че количеството честоти, които вредят на човешкото тяло, е 10 херца. Бъдете внимателни и никога не стойте близо до работеща микровълнова печка. Няма да знаете дали тялото ви е било увредено от вредно изтичане от уреда, докато щетите вече не са станали непоправими.
Как микровълновата печка вреди на тялото?
- Тя причинява вродени дефекти.
- Води до развитие на рак.
- Причинява катаракта.
- Отслабва имунната ви система.
- Намалява устойчивостта на вирусни и бактериални инфекции.
- Може да доведе и до по-сериозни заболявания.
Какво прави микровълновата фурна с храната ни?
- Разрушава химични и молекулни връзки.
- Много експерти по света казват, че микровълновата печка изчерпва хранителните вещества от храната.
- Микровълновото лъчение унищожава и деформира хранителните молекули, създавайки опасни радиоактивни съединения.
- В микровълновата фурна майчиното мляко губи 96% от антителата си.
През 1992 г. е изследван ефектът върху участници в експеримент, които консумират зеленчуци, приготвени в микровълновата.
При тях се наблюдава следното:
- бързо увеличение на нивата на холестерола
- намаляване на хемоглобина, причиняващо анемия
- намаляване на белите кръвни клетки
- увеличение на белите кръвни клетки (което показва отравяне и увреждане на клетките).
Забележка: трябва да сте много внимателни и да сте наясно, че дори ако вашата микровълнова фурна е напълно херметична, все пак сте изложени на вредното въздействие на електромагнитните полета. Те могат да проникнат в човешките тела (поради което се използват за изграждането на рентгенови апарати), но могат да причинят и сериозни здравословни проблеми. Ако по време на работа на микровълновата стоите на 10 см от уреда, ще бъдете изложени на 100 до 500 mg лъчение. Стоейки на около 1 м от микровълновата, ще сте изложени на 1 до 25 mg.
Да и, както казахме по-рано, микровълновите фурни могат и да са по-бързи и по-удобни от конвенционалните фурни, но хранителната стойност на вашата храна и здравето на вашето семейство ще плащат висока цена за тези удобства.