Навремето шоколад Тоблерон можеше да се купи само в магазините Кореком. Затова тази рецепта за домашен Тоблерон се пазеше у дома като очите ни! На днешно време, когато човек не може да бъде сигурен какво точно има в нещата, които купуваме в магазина, е хубаво да си припомним вкуса на този прекрасен домашен шоколадов десерт .
Домашен Тоблерон за 15 минути
Продукти:
- 150 г захар
- 2 супени лъжици мед
- 100 мл кока кола
- 200 г смлени бисквити
- 200 г тъмен шоколад (може и млечен)
- 150 г масло
- 50 г едро смлени печени ядки (лешници, бадеми, орехи)
- 50 г запечен сусам
За глазурата:
- 4 с. л. олио
- 200 г тъмен шоколад
Начин на приготвяне:
Вместо орехи и сусам по желание може да добавите лешници или бадеми. Запържете ги в сух тиган за няколко минути, докато се ухаят и оставете настрана да изстинат. Първо е необходимо да се разтопи шоколадът за глазурата и след това се приготвят останалите съставки. Разтопете шоколада на много слаб огън, на водна баня или в микровълновата.
Шоколадът се разтопява на водна баня по следния начин: В тенджера се слага вода да заври, след което върху нея се поставя купа, в която ще разтопите шоколада на пара. Начупете го на кубчета, добавете малко олио и оставете да се разтопи. Разбъркайте, за да се комбинират.
Сложете маслото/маргарина на слаб огън в друга купа, добавете 2 супени лъжици мед, захарта и шоколада, след което разбъркайте, докато съставките се разтопят и смесят. Добавете кока-колата и разбъркайте, за да се комбинират. Оставете готовата смес да изстине.
През това време застелете формата за тоблерон с прозрачно фолио и я намажете с шоколадовата глазура. Може да си направите и сами форма за тоблерон, като използвате кутия от прясно мляко, която сте разрязали по диагонал, така че да се получат два триъгълника. Изчакайте няколко минути и след като първият слой стегне, нанесете втори, за да получите един по-дебел слой.
Към изстиналата смес добавете орехите, сусама и натрошените бисквитки, след което разбъркайте добре, за да се изравни сместа. Оставете плънката да изстине хубаво, за да не се разтопи шоколадовата глазура, която предварително сте нанесли като външен слой.
След това нанесете сместа равномерно и оставете формичките в хладилника да стегнат добре, поне за час. След това ги извадете, махнете фолиото и ги нарежете на парчета.