Много е важно ножиците да не се изтъпяват напълно, а за превенция да се точат постоянно. За да направите това, не е необходимо да се свържете с специалист, но можете да използвате импровизирани средства.
Правя това с тънка игла.
Това трябва да се направи 6-7 пъти и ножиците започват да режат по-добре от веднага.
Можете също да наточите ножици с помощта на стъклена бутилка за лекарства.
Довеждаме ножицата до основата на гърлото и, точно като с игла, отваряме ножицата с гърлото на бутилката. Достатъчно 6-7 пъти, за да заточите остриетата.
За всичко това ще отделите не повече от няколко секунди.
Ако обаче ножицата е много тъпа и дори не реже нормално хартията, тогава ще е необходима по-сериозна опция за заточване. За да направите това, трябва да вземете финозърнеста шкурка.
Поставяме го върху равна повърхност, например, може да е стъкло от рамка за снимки, и няколко пъти отдръпваме режещия ръб от нас. При ножиците това е мястото, където металът има ъгъл, с помощта на който се извършва рязане. В процеса трябва да подравните плътно равнината на режещия ръб с равнината на шкурка.
Всички тези методи са подходящи за канцеларски и шивашки ножове.
Ножиците, които са предназначени за рязане на хартия, обикновено имат нит; ако е разхлабен, те спират да режат. За да направите това, изравнете го малко с чук.
Но добрите ножици обикновено имат винт.
Използвам всички тези ножици, за които писах.
Но най-много харесвам този инструмент:
Купих ги онлайн. Те изрязват плат с всякаква дебелина и изобщо не стават тъпи.