Всичко, което мандрите крият и не искат да разбирате

вход през zajenata.bg
За Жената
Любопитно
Всичко, което мандрите крият и не искат да разбирате
3792
Снимков материал: pixabay.com
Всичко, което мандрите крият и не искат да разбирате

Не всичко бяло на цвят на витрината е сирене или кисело мляко. Жълтите буци също не са непременно кашкавал.

Ето някои от най-пазените "мръсни" тайни на млечната индустрия:

1. Бутилките с надпис "кисело мляко за пиене" може да са продукт с нишесте. Затова, първо задължително прочетете дребния шрифт на етикета. Иначе може да си купите продукт със свински желатин, модифицирано царевично нишесте, концентрат от моркови, грозде, арония, набухватели, както и млечнокисели бактерии, привлекателен с по-ниската си цена.

2. Сиренето не става само от мляко, а и от телешко шкембе и тебешир. Как се прави? Сухо мляко се разтваря във вода, за да се получи 2.8–3.5 литра течност и към нея се прибавя палмово масло в хомогенизатор, за да се постигне нужната масленост. Когато мазнините и водата се свържат чрез емулгатори, се добавя и протеин от телешкото шкембе, но всичко това води до формирането на трансмазнини, които са опасни.

3. Прясното мляко у нас е рай за бактериите по целия му път от обора до магазина. Около 50% от нашето мляко идва от примитивни обори с по 2-3 крави. В него бактериите и микроорганизмите надвишават 10 пъти нормата на ЕС и заради това българските продукти от него не се допускат извън България.

4. "Бяло саламурено" на етикета може да ви подведе в сектора със сирената. Зад него се крият палмово масло и много Е-та, защото така е написан законът, който забранява само продукт да носи името "сирене", "кашкавал" или "мляко", когато в него няма мляко.

5. Неузрялото сирене е опасно и се познава по дупките. Ако забележите такива, значи в процеса на обработка са допуснати грешки като бактериално замърсяване (например с ешерихия коли), ниско санитарно-хигиенните норми при добива и производството. На вкус това сирене често има леко неприятен вкус, различен от познатия, и може да причини стомашно разстройство.

 

6. Соленото сирене замазва гафове и по-добре не го яжте. Запомнете производителя и марката му и повече не го купувайте, защото най-вероятно е добавена повече сол за избягване на дългия процес на зреене и по-бърза печалба.

7. Пристрастяването към млечните е факт, поради наличието на казеин, който се среща естествено във всяко животинско мляко и играе ролята на "наркотик". Така теленцето или бебчето се връща към гърдата на майка си - природата е велика! Но в сирената с добив 7-10 литра за килогрм и казеинът увеличава концентрацията си. Оттам и пристрастеността, която може да има лоши последици.

8. Малката жълта разфасовка не винаги е кашкавал. Това може да е препакетирана гауда или едам, които може да се приготвят с растително масло вместо с мляко.

9. Кашкавалът от хладилника с палмова мазнина се разпознава при рязане с нож, понеже растителните мазнини полепват по острието при ниска температура, а млечните - не. Обяснението е, че в палмова мазнина има ненаситени мастни киселини, а животинските са наситени.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft