Често се случва буркан с мед да бъде захаросан. Клиентите отказват да го купят, даже и да е от частен производител на пазара, тъй като мислят, че е вреден.
Захаросан мед е напълно нормално състояние на полезния натурален продукт.
Когато медът се захароса, това показва, че той наистина е качествен.
От e-zdravey.com коментират, че скоростта, с която домашният мед се захаросва зависи от неговия вид, начин на събиране и на съхранение.
Яжте захаросан мед
Акациев, манов и липов мед трудно кристализират или по принцип кристализират бавно. Мед от рапица, от слънчоглед, билков или плодов мед кристализира – захаросва се още през първите дни до седмици след като е бил центруфугиран.
Кристалите в захаросания мед могат да бъдат по-дребни или по-едри. Когато съотношението в меда на фруктоза към глюкоза е високо, кристализацията протича доста по-бавно. Кристализацията протича при температура от 13 до 15 градуса.
Щом медът е захаросан мед, значи че е качествен
Ускорители на кристализацията се явяват още наличието нацветен прашец, кристали глюкоза, въздушни мехурчета, други примеси.
Понеже тази информация не е известна на много потребители, а когато производителят обяснява, ние си мислим, че ни лъже, за да си продаде стоката, производителите започнат да разтапят меда като го варят на водна баня.
Това сваряване е вредно, тъй като се получава трансформация на захарите и ако температурата е била висока, от полезен медът може да стане карцерогенен.