Тази салата се обожава от всички мои приятели, колеги и семейство. Тя върви с всяко ястие и гарнитура, въпреки че може да се превърне в независима вечеря, защото е много засищаща. Всяка година се опитвам да затворя колкото се може повече буркани с прекрасна салата, за да й се наслаждавам през цялата зима!
Необходими съставки (за 5 буркана):
300 г боб;
Половин кг чушки;
Половин кг домати;
Един килограм патладжан;
Две глави лук;
2 супени лъжици растително масло;
1 лъжица сол с връх;
2 лъжици оцет;
3 равни супени лъжици захар.
Започвам да готвя:
На първо място, аз варя фасула до готовност. Точното време ще зависи от сорта и зрялостта, затова винаги се опитвам преди да сваля от котлона.
Измивам зеленчуците и ги нарязвам на малки кубчета около 1 на 1 сантиметър.
Слагам всички зеленчуци в голяма тенджера и ги поставям на огън с ниска интензивност, така че нищо да не кипи.
След като заври, готвя 20 минути, а след това добавям сол, захар, изсипвам олиото и добавям фасула към зеленчуците. Разбърквам всичко добре и готвя още десет минути.
В самия край изсипвам оцет и веднага излагам салатата в буркани, които преди това съм стерилизирала.
Обръщам ги с главата надолу и ги покривам с одеало. Пазя ги вкъщи в шкафче.