Необходими съставки:
На килограм почистени пресни ягоди слагате 800г. захар и 1/2 ч.л.
300 мл. вода
Начин на приготвяне:
Почистете от зелените листенца ягодите, измийте ги под течаща вода и ги сложете в подходящ по-голям и дълбок съд. Поръсете ги със захарта и ги оставете една нощ да престоят.
Така,ще си пуснат сока и заедно със захарта ще се получи невероятен сироп. На следващия ден ги сложете на котлона ,налейте водата и ги бъркайте докато получите гъсто сладко, с конситенция такава, че като потопите лъжица в него ,като прокарате пръст да остане чиста следа .
Ако е нужно го "отпенете" т.е. премахнете пяната,която се образува по време на варенето, а при мен беше малко и изобщо не я махнах. 5 минути преди да махнете от котлона сложете лимонтузуто и разбъркайте отново.
Имайте предвид,че като изстине сладкото ще се сгъсти допълнително.
Още докато е горещо го сложете в сухи чисти буркани с винтови капачки и ги обърнете върху равна повърхност, аз слагам тава на пода и така редя бурканите с капачката надолу докато изстинат.
Получава се невероятно вкусно сладко подходящо за всякакви десерти , а моята любима добавка към него сапалачинките.