Консервираните краставички често посещават зимната маса. Те са любими на малки и големи. Единственото отрицателно е, че маринатата задължително включва оцет, който не понася на всички и е забранен при много болести.
Лимонената киселина е по-икономична за стомаха, отколкото оцетната и ще се нуждаете от по-малко. Краставиците ще придобият лека цитрусова нотка и ще запазят естествения си вкус. Можете да добавите любимите си ароматни билки.
Съставките
краставици 550-650 g
лимон 0,5 бр.
чесън 3 скилидки
стрък копър 2 бр.
черен пипер 5 грахчета
вода 1 л
сол 50 грама
лимонена киселина 1 ч.л.
захар 150 грама
Подготовка
Накиснете краставиците с приблизително еднакъв размер във вода за 6 часа. Изплакнете и отрежете дупетата
Поставете копърче, белен чесън и черен пипер на дъното на всеки предварително стерилизиран буркан. Можете да добавите подправки по ваш вкус
Нарежете лимоновите кръгове и ги сложете в буркана с краставичките.
Напълнете с гореща варена вода. След 20 минути изцедете течността, накиснете с лимонена киселина, сол и захар и накрая я изсипете в буркани.
Завъртете бурканите, сложете ги нагоре и изчакайте, докато се охладят напълно.
Изпратете краставиците на хладно място и през зимата им се наслаждавайте.
Не забравяйте да опитате този метод на консервиране и го споделете с приятелите си!