В наши дни ароматното растение- джинджифил се използва активно в народната медицина. Но не всеки знае как да си направи чай от джинджифил .
Хората започват да си сещат за тази напитка колкото по- студено става времето. И не е изненадващо, защото чаят с джинджифил затопля перфектно . Освен това тонизира добре и повдига настроението. Пресният корен съдържа много витамини, антисептични и противовъзпалителни компоненти. Ето защо е незаменим при профилактиката и лечението на настинки. За какво още е полезен джинджифилът, как да го изберете правилно и да направите вкусен чай, прочетете сега
Как да си направим джинджифилов чай правилно у дома
В допълнение към горните свойства, пресният джинджифил подобрява общото състояние на тялото, укрепва имунната система и зарежда тялото с енергия. Също така, редовната консумация на чай от джинджифил помага за нормализиране на метаболизма и отслабване .
Ако имате проблеми с въздушния транспорт и морския транспорт и често се разболявате, не забравяйте да включите джинджифил в диетата си. Неговите антисеметични качества ще помогнат за успокояване на стомаха. А за жените коренът ще даде възможност за нормализиране на менструалния цикъл и намаляване на болката.
Как да изберем джинджифил
За да извлечете максимума от коренът, изберете го отговорно . Обърнете внимание на външния му вид. Джинджифилът трябва да е гладък , твърд, да не е отпуснат и да няма пукнатини и наранявания. Изберете продълговати кореноплодни, които съдържат повече витамини.
Рецепти за чай от джинджифил
Необходимо е да се обели коренът от кората преди варене. На открито пулпата бързо изсъхва и губи полезните си свойства. Увийте останалия джинджифил в найлоново фолио и съхранявайте в хладилника до две седмици .
Много хора правят голяма грешка, когато варят джинджифил. Коренът не може да се залива с вряла вода , тъй като го лишавате от всички витамини. В резултат на това ще получите вкусна вода, нищо повече.
За да запазите максималните ползи, настържете корена на ситно ренде , добавете малко чай, мед и лимон, ако желаете. Залейте сместа с гореща вода, покрийте, увийте с кърпа и оставете да се запари 15 минути. След това разбъркайте и се насладете на ароматната напитка.
Но като промените пропорциите на класическата напитка , добавите нови съставки, можете да получите различни вкусове, които са напълно различни един от друг.
Чай от джинджифил с канела
Съставки
1 литър вода
0,33 лимон
1 супена лъжица пчелен мед
15 джинджифил
1 стрък мента
1,5 ч.л. канела, или 1 пръчка
Подготовка
Нарежете джинджифила на тънки филийки, а лимона на малки парченца. Изплакнете чайника с топла вода и добавете лимон, джинджифил, мед и канела.
Чай от джинджифил с мента и портокал
Съставки
1 ч.л. корен от джинджифил
3-5 листа от мента или маточина
200 мл вода
портокал на вкус
Подготовка
Настържете корена и нарежете портокала на ситно. Изплакнете чайника с вряла вода и поставете джинджифила, портокала и ментата в него. Налейте гореща вода и оставете за 10 минути. Изсипете в чаша и добавете захар или мед на вкус.
Чай от джинджифил със зърнастец
Съставки
100 г зърнастец
2-3 см корен от джинджифил
500 мл вода
2 ч.ч. черен чай
захар или мед на вкус
Подготовка
Запарете чай и го оставете да се вари.
Пасирайте морския зърнастец, настържете корена или нарежете на тънко.
Смесете съставките заедно и прецедете чая през цедка
Насладете се на приятния вкус на тази затопляща напитка. Но помнете, както всяко лекарство, джинджифилът има свои противопоказания . Ако имате язва на стомаха, гастрит, камъни в жлъчката или висока температура, по-добре е да изключите „огнената напитка“ от менюто. С какво обичате да пиете чай от джинджифил?