Сега е сезонът на вкусните мушмули и той скоро ще свърши, поради това е необходимо да действате бързо. Подгответе домашно вино, което е полезно за нервната система
За да направите у дома домашно вино от мушмули , необходимо е да спазите следната пропорция, а вие ще решите колко дози да направите.
1 кг мушмули
1 кг захар
5 литра вода
1 с.л.
Измивате мушмулите и ги режете на половинки. Ако не разполагате с време да ги режете, намачкайте ги, за да се нацепи кожата и по-лесно да ферментират.
Слагате ги в подходящ съд и ги заливате с водата, в която предварително сте разтворили захарта и лимонената киселина.
Когато времето е по-топло ферментацията протича за 2 до 3 седмици.
Ако държите виното в топла маза, ферментацията ще протече пак за толкова време.
Когато го пробвате, по вкуса ще прецените дали домашното вино с мушмули е готово за пиене.
Прецеждате през цедка вашето домашно вино от мушмули
Домашното вино от мушмули е слабо алкохолно, но е приятно на вкус.
То е извънредно полезно за нервната система, тъй като успокоява нервите, въздейства върху хипофизата и помага да се отделя хормонът на щастието, благодарение на който човек изпитва повече положителни емоции.
То е богато на витамини и минерали от полезните мушмули.
Освен вино от мушмули, бихте могли да ядете и пресни мушмули. Те са полезни за сърцето и за бъбреците.
Укрепват имунната система. Подпомагат работата на стомаха. Мушмулите са полезни против подуване на стомаха, гастрит и колит.
В чужбина приготвят и желе от мушмули
Благодарение на тях задстомашната жлеза работи по-добре и отделя в нормални количества инсулин.
Вкусните мушмули прочистват черния дроб и жлъчката, заедно с пикочните пътища.