Всяка година по това време си правя от любимата ми туршийка, после цяла зима си имам мезенце за...
5 Септември 2017
31772
какво четем
Приготвяне:
30 мин
Готвене:
60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност:
500 kcal
Необходими Съставки
зелени домати
краставици - корнишони
моркови
карфиол
чушки - върхари
чесън – 4 глави
хрян – 3 корена
целина – 1 връзка
синап – 20 г зърна
сол
вода
Начин на приготвяне
Количеството на зеленчука не е определено, в зависимост от това какъв е обема на вашия бидон, кои продукти предпочитате повече или какви имате в повече. Подберете здрави зеленчуци, почистете и измийте много добре.
Накъсайте карфиола на едри парчета (китки), доматите надупчете с вилица на 2-3 места а чушките срежете на кръст в долния край. Разделете чесъна на скилидки, не ги белете.
Подредете зеленчука в бидона, като го редувате от всичко по малко. Най-отгоре поръсете синапаи завършете с листата целина.
Пригответе си саламурата, тя е най-важният детайл в приготвянето на туршия. За целта измерете 10 литра вода в някакъв съд, претеглете 400 г сол и я разтворете във водата напълно. Залейте зеленчука с готовата саламура и така докато тя покрие добре зеленчука.
Сплетете обръч от лозови пръчки и го поставете отгоре, за да притисне зеленчука надолу при затварянето на капака. Оставете така без да претакате за 3 дни, след което претакате всеки ден по веднъж, докато туршията втаса, така както я обичате. Това става за около две седмици.
След това разтваряме калиев сорбат за туршии в част от предварително източена саламура от бидона. Ако обемът му е 35 литра, разтваряме 35 г калиев сорбат, т.е. на 1 литър вода – 1 г сорбат.
Подредете зеленчука в бидона, като го редувате от всичко по малко. Най-отгоре поръсете синапаи завършете с листата целина.
Пригответе си саламурата, тя е най-важният детайл в приготвянето на туршия. За целта измерете 10 литра вода в някакъв съд, претеглете 400 г сол и я разтворете във водата напълно. Залейте зеленчука с готовата саламура и така докато тя покрие добре зеленчука.
Сплетете обръч от лозови пръчки и го поставете отгоре, за да притисне зеленчука надолу при затварянето на капака. Оставете така без да претакате за 3 дни, след което претакате всеки ден по веднъж, докато туршията втаса, така както я обичате. Това става за около две седмици.
След това разтваряме калиев сорбат за туршии в част от предварително източена саламура от бидона. Ако обемът му е 35 литра, разтваряме 35 г калиев сорбат, т.е. на 1 литър вода – 1 г сорбат.
Редактор: За Жената
Новини
Новини
Мода
Мода
Звезди
Звезди
Начин на живот
Начин на живот
Диети
Диети
Красота
Красота
още
Любов
Любов
Здраве
Здраве
Родители
Родители
Коментари