Това е една много красива салата, подходяща за всеки празник и специален повод.
Понякога е по-важно да впечатлите гостите си с необичайни плата и ястия, отколкото просто да поднесете продуктите. В случая с тази салата можете да постигнете и двете!
Салата “козунак” определено се откроява от всичко останало с невероятната си прилика с едноименния сладкиш.
Ярка, нежна и без съмнение, много вкусна – ще удиви всички.
Необходим съставки:
Картофи – 4 броя
Яйца – 4 броя
Моркови – 2 броя
Зелен лук – половин връзка
Мариновани гъби – 500 грама
Пилешко филе – 300 грама
Майонеза – 150 грама
Чушка – 1 брой
Крекери – 100 грама
Приготвяне:
Картофите, морковите и яйцата се сварят до готовност. Пилешкото също се сварява. Нарежете фино маринованите гъби и зеления лук.
Използвайте форма на пръстен или негови аналози (например, консерви от ананас, пластмасова бутилка) и подредете съставките в следния ред: настъргани картофи, майонеза, нарязано пилешко филе със зелен лук, майонеза, настъргани моркови, майонеза.
Продължете с моркови, слой гъби със зелен лук, настърган яйчен жълтък. Повторете последователността от слоеве, докато запълнете формата.
Сложете салатата да се изстудява в хладилник за 1-2 часа, след това я извадете от ринга. Сега я намажете с тънък слой майонеза, поръсете с натрошени крекери. За украса, разбъркайте настъргани белтъци с останалата майонеза и поставете най-отгоре. Използвайте ленти от червена чушка и стрък зелен лук за украса. Празничната салата е готова.
Между другото, по този начин, може да подредите всяка друга вкусна салата.