Всяка домакиня иска да има тази таблица-Сода за хляб-1 супена лъжица-25 г, Сметана-1 чаша-320 г

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Всяка домакиня иска да има тази таблица-Сода за хляб-1 супена лъжица-25 г, Сметана-1 чаша-320 г
Всяка домакиня иска да има тази таблица-Сода за хляб-1 супена лъжица-25 г, Сметана-1 чаша-320 г
41242
Всяка домакиня иска да има тази таблица-Сода за хляб-1 супена лъжица-25 г, Сметана-1 чаша-320 г
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Театърът започва с приготвянето на ново ястие и списък на съставките, чието количество в някои рецепти е посочено в лъжици и чаши, а в други - в грамове и милилитри, които трябва да бъдат измерени с нещо друго.


Опитните домакини са свикнали да правят всичко на око, но понякога искате да приготвите ястие, в което всеки грам е важен . Как да се претеглят продуктите без везни и да се определи техният обем без специална измервателна чаша?


Отговорът на този труден въпрос и истински спасител във вашата кухня ще бъде таблица на съотношението на масата и обема на различните продукти, която сме подготвили за удобство на читателите.

Таблица с тегло и мерки на продуктите

Измерванията за измерване на обема у дома са прости - фасетна чаша, чаена лъжичка и супена лъжица.

Нека да поговорим за това колко продукти се побират в тези контейнери.

  • 1 чаша - 240 мл
  • 3/4 чаша - 180 мл
  • 2/3 чаша - 160 мл
  • 1/2 чаша - 120 мл
  • 1/3 чаша - 80 мл
  • 1/4 чаша - 60 мл

Интересно е, че по различно време са произведени различни форми на водните чаши, но капацитетът остава непроменен: до джантата на стъклото - 200 мл, до ръбовете - 240-250 мл.

  • 1 супена лъжица - 15 мл
  • 1 ч.л. - 5 мл
  • 1 с.л. - 3 ч.л.
  • 1 чаша - 16 супени лъжици 
  • 1 литър - 4 чаши и 2 супени лъжици 

Обемните продукти с еднакъв обем имат различни тегла, което значително усложнява процеса на измерване. Именно за това ни е необходима таблица с мерки за теглото на продуктите - никога няма да сбъркате с нея и да измерите точно толкова захар и брашно, колкото е необходимо за торта или бисквитки.

Трябва да се помни, че теглото на насипните продукти също зависи от степента на уплътняване. Например, обикновено чаша брашно тежи около 160 грама, но ако я овкусите, тя ще бъде 200–210 грама, а ако я пресеете предварително - 120–130 грама.

 

СЪОТНОШЕНИЕ НА ТЕГЛОТО И ОБЕМА НА РАЗЛИЧНИТЕ ПРОДУКТИ

Зърнени култури

  • 1 чаша басмати ориз - 200 г
  • 1 чаша кръгъл ориз - 210 г
  • 1 чаша овесени ядки - 100 г
  • 1 чаша елда - 210 г
  • 1 чаша перлен ечемик - 230 г
  • 1 чаша просо - 220 г
  • 1 чаша ечемик - 180 г
  • 1 чаша царевична каша - 180 г
  • 1 чаша грис - 200 г

Сол

  • 1 чаша морска сол - 360 г
  • 1 чаша фина сол - 400 г
  • 1 супена лъжица сол с връх - 30 г
  • 1 ч.л. сол с връх - 10 г
  • 1 ч.л. сол без връх - 7 г

Сода за хляб

  • 1 чаша - 200 г
  • 1 супена лъжица  - 25 г
  • 1 ч.л. сода с връх - 12 г
  • 1 ч.л. сода без връх - 7 г

Бяла захар

  • 1 чаша - 200 г
  • 1 супена лъжица.  с връх - 25 г
  • 1 ч.л. с връх- 7 г

Пудра захар

  • 1 чаша - 180 г
  • 1 супена лъжица - 12 г
  • 1 ч.л. - 4 г

Масло

  • 1 чаша растително масло - 200 г
  • 1 чаша масло - 240 г
  • 1 супена лъжица масло - 15 г

Трохи

  • 1 чаша галета - 110 г 
  •  1 чаша сушени хлебни трохи - 125 г 

Сушени плодове

  • 1 чаша натрошени сушени плодове - 150 г

Брашно, какао, нишесте.

Не загребвайте брашно и нишесте с чаша директно от плика. Така в чашата могат да се образуват празнини. По-добре ги изсипвайте в чашата.

  • 1 чаша брашно - 160 г
  • 1 супена лъжица брашно - 10 г
  • 1 ч.л. брашно - 3 г

Сметана, царевичен сироп

Ако трябва да измерите заквасена сметана, мед или друга гъста и вискозна смес - сложете ги в чаша с лъжица, за да я напълните напълно.

  • 1 чаша - 320 г
  • 1 супена лъжица - 35 г
  • 1 ч.л. - 12 г

Конфитюр

  • 1 чаша - 330 г

Суха мая

  • 1 супена лъжица суха мая - 10 г

Желатин

  • 1 пакет - 14 г
  • 1 с.л. - 10 г
  • 1 лист желатин - 4 г

Ядки и горски плодове

При измерване на ядки трябва да се помни, че нарязаните ядки (не счукани) се разпределят по-гъсто в чаша, така че теглото им ще бъде повече. В този случай в рецептите, където се изисква определено количество грам, например нарязани фъстъци, е по-добре да измерите цели ядки и след това да ги накълцате.

  • 1 чаша фъстъци - 175 г
  • 1 чаша бадеми - 160 г
  • 1 чаша стафиди - 190 г
  • 1 чаша орехи - 165 г
  • 1 чаша борови ядки - 140 г
  • 1 чаша слънчогледови семки - 170 г
  • 1 чаша малина - 180 г
  • 1 чаша касис - 155 г
  • 1 чаша червени боровинки - 145 г
  • 1 чаша боровинки - 200 г

Според GOST R 52121-2003, в зависимост от категорията, яйцта имат следното тегло (съответната маркировка на яйцата е посочена в скоби).

  • Яйце от трета категория (3) - тежи от 35 до 44,9 г
  • Яйце от втора категория (2) - тежи от 45 до 54,9 г
  • Яйце от първа категория (1) - тежи от 55 до 64,9 г

Със средно тегло от 40 до 65 грама десетина яйца тежат от 400 до 650 г, а килограм средно съдържа от 15 до 25 яйца.

 

Колко тежат средно зеленчуците и плодовете?

  • Картоф  - 100 г
  • Лук - 75 г
  • Морков  - 75 г
  • Краставица - 100 г
  • Репичка - 20 г
  • Патладжан - 200 г
  • Яйчен белтък - 30 г
  • Яйчен жълтък - 20 г
  • Круша - 130–160 гр.
  • Кайсия - 40 гр.
  • Портокал - 140 гр.
  • Ягода  - 8 гр.
  • Лимон - 50–70 гр.
  • Праскова - 85 гр.
  • Слива - 30 гр.
  • Ябълка - 90 гр.

Възможността да се определи желаното тегло на продуктите с помощта на импровизирани предмети значително ще улесни живота на всеки готвач. Добрите домакини трупат трикове и съвети от години, записвайки ги в готварската книга, а в една статия сме събрали най -полезните съвети за кухнята !

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft