Театърът започва с приготвянето на ново ястие и списък на съставките, чието количество в някои рецепти е посочено в лъжици и чаши, а в други - в грамове и милилитри, които трябва да бъдат измерени с нещо друго.
Опитните домакини са свикнали да правят всичко на око, но понякога искате да приготвите ястие, в което всеки грам е важен . Как да се претеглят продуктите без везни и да се определи техният обем без специална измервателна чаша?
Отговорът на този труден въпрос и истински спасител във вашата кухня ще бъде таблица на съотношението на масата и обема на различните продукти, която сме подготвили за удобство на читателите.
Таблица с тегло и мерки на продуктите
Измерванията за измерване на обема у дома са прости - фасетна чаша, чаена лъжичка и супена лъжица.
- 1 чаша - 240 мл
- 3/4 чаша - 180 мл
- 2/3 чаша - 160 мл
- 1/2 чаша - 120 мл
- 1/3 чаша - 80 мл
- 1/4 чаша - 60 мл
Интересно е, че по различно време са произведени различни форми на водните чаши, но капацитетът остава непроменен: до джантата на стъклото - 200 мл, до ръбовете - 240-250 мл.
- 1 супена лъжица - 15 мл
- 1 ч.л. - 5 мл
- 1 с.л. - 3 ч.л.
- 1 чаша - 16 супени лъжици
- 1 литър - 4 чаши и 2 супени лъжици
Обемните продукти с еднакъв обем имат различни тегла, което значително усложнява процеса на измерване. Именно за това ни е необходима таблица с мерки за теглото на продуктите - никога няма да сбъркате с нея и да измерите точно толкова захар и брашно, колкото е необходимо за торта или бисквитки.
Трябва да се помни, че теглото на насипните продукти също зависи от степента на уплътняване. Например, обикновено чаша брашно тежи около 160 грама, но ако я овкусите, тя ще бъде 200–210 грама, а ако я пресеете предварително - 120–130 грама.
СЪОТНОШЕНИЕ НА ТЕГЛОТО И ОБЕМА НА РАЗЛИЧНИТЕ ПРОДУКТИ
Зърнени култури
- 1 чаша басмати ориз - 200 г
- 1 чаша кръгъл ориз - 210 г
- 1 чаша овесени ядки - 100 г
- 1 чаша елда - 210 г
- 1 чаша перлен ечемик - 230 г
- 1 чаша просо - 220 г
- 1 чаша ечемик - 180 г
- 1 чаша царевична каша - 180 г
- 1 чаша грис - 200 г
Сол
- 1 чаша морска сол - 360 г
- 1 чаша фина сол - 400 г
- 1 супена лъжица сол с връх - 30 г
- 1 ч.л. сол с връх - 10 г
- 1 ч.л. сол без връх - 7 г
Сода за хляб
- 1 чаша - 200 г
- 1 супена лъжица - 25 г
- 1 ч.л. сода с връх - 12 г
- 1 ч.л. сода без връх - 7 г
Бяла захар
- 1 чаша - 200 г
- 1 супена лъжица. с връх - 25 г
- 1 ч.л. с връх- 7 г
Пудра захар
- 1 чаша - 180 г
- 1 супена лъжица - 12 г
- 1 ч.л. - 4 г
Масло
- 1 чаша растително масло - 200 г
- 1 чаша масло - 240 г
- 1 супена лъжица масло - 15 г
Трохи
- 1 чаша галета - 110 г
- 1 чаша сушени хлебни трохи - 125 г
Сушени плодове
- 1 чаша натрошени сушени плодове - 150 г
Брашно, какао, нишесте.
Не загребвайте брашно и нишесте с чаша директно от плика. Така в чашата могат да се образуват празнини. По-добре ги изсипвайте в чашата.
- 1 чаша брашно - 160 г
- 1 супена лъжица брашно - 10 г
- 1 ч.л. брашно - 3 г
Сметана, царевичен сироп
Ако трябва да измерите заквасена сметана, мед или друга гъста и вискозна смес - сложете ги в чаша с лъжица, за да я напълните напълно.
- 1 чаша - 320 г
- 1 супена лъжица - 35 г
- 1 ч.л. - 12 г
Конфитюр
- 1 чаша - 330 г
Суха мая
- 1 супена лъжица суха мая - 10 г
Желатин
- 1 пакет - 14 г
- 1 с.л. - 10 г
- 1 лист желатин - 4 г
Ядки и горски плодове
При измерване на ядки трябва да се помни, че нарязаните ядки (не счукани) се разпределят по-гъсто в чаша, така че теглото им ще бъде повече. В този случай в рецептите, където се изисква определено количество грам, например нарязани фъстъци, е по-добре да измерите цели ядки и след това да ги накълцате.
- 1 чаша фъстъци - 175 г
- 1 чаша бадеми - 160 г
- 1 чаша стафиди - 190 г
- 1 чаша орехи - 165 г
- 1 чаша борови ядки - 140 г
- 1 чаша слънчогледови семки - 170 г
- 1 чаша малина - 180 г
- 1 чаша касис - 155 г
- 1 чаша червени боровинки - 145 г
- 1 чаша боровинки - 200 г
Според GOST R 52121-2003, в зависимост от категорията, яйцта имат следното тегло (съответната маркировка на яйцата е посочена в скоби).
- Яйце от трета категория (3) - тежи от 35 до 44,9 г
- Яйце от втора категория (2) - тежи от 45 до 54,9 г
- Яйце от първа категория (1) - тежи от 55 до 64,9 г
Със средно тегло от 40 до 65 грама десетина яйца тежат от 400 до 650 г, а килограм средно съдържа от 15 до 25 яйца.
Колко тежат средно зеленчуците и плодовете?
- Картоф - 100 г
- Лук - 75 г
- Морков - 75 г
- Краставица - 100 г
- Репичка - 20 г
- Патладжан - 200 г
- Яйчен белтък - 30 г
- Яйчен жълтък - 20 г
- Круша - 130–160 гр.
- Кайсия - 40 гр.
- Портокал - 140 гр.
- Ягода - 8 гр.
- Лимон - 50–70 гр.
- Праскова - 85 гр.
- Слива - 30 гр.
- Ябълка - 90 гр.
Възможността да се определи желаното тегло на продуктите с помощта на импровизирани предмети значително ще улесни живота на всеки готвач. Добрите домакини трупат трикове и съвети от години, записвайки ги в готварската книга, а в една статия сме събрали най -полезните съвети за кухнята !