Тази рецепта със зеле обещава дълготрайно съхранение на продукта, бърз и непретенциозен процес на готвене, а резултатът е хрупкав, ароматен, сочен и балансиран вкус, който не ви кара да чакате, за разлика от киселото зеле. Ако сте го пробвали, ще разберете...
КАК СЕ ПРИГОТВЯ
- Зеле 1 кг
- Морков 1 бр.
- Чесън 1 скилидка
- Червена чушка 1 бр.
- Вода 150 мл.
- Оцет 2 с.л.
- Олио 70 мл
- Сол 1 и 1/2 ч.л.
- Захар 50 г
Нарежете зелето на тънки ивици и го сложете в голяма купа.
След това добавете нарязан чесън, който ще придаде на ястието специална жар, както и вода, растително масло и 9% оцет. Разбъркайте отново добре. Покрийте купата с подходяща по размер чиния и отгоре поставете малка тежест. Оставете зелето да се маринова за 3-6 часа на хладно. И докато добавянето на моркови е по ваша преценка, чушките са задължителни.
Готовото зеле се поставя в буркани.
Идеално се съхранява в хладилник или друго хладно място до две седмици, като вкусът само се засилва с времето.
Надявам се тази рецепта да е божи дар за вас!