Палачинките са сред най-популярните и обичани закуски по цял свят - сладки, солени, малки, големи, тънки, дебели... Списъкът е дълъг и вкусен! Но помните ли онези невероятно ухаещи бабини катми , които навремето се печаха на сач в селските дворове? Да, днес можем да си купим катми на морето - една от най-популярните "улични" храни, но нищо не може да се сравни с домашните, дебели и мекички катми на баба !
Точно тази рецепта сме ви приготвили днес - оригинални турски катми , с които да вземете акъла на децата, мъжа, че и на майка му!
Турски катми
Продукти:
1 литър прясно мляко
2 яйца
20 грама прясна мая
щипка сол
400 – 450 грама брашно
Начин на приготвяне:
Най-напред разтворете маята в леко загрятото мляко (хладко, не горещо).
Тази смес трябва да удвои обема си. За предпочитане е да я оставите на топло място. Нашите баби редовно я покриваха с кърпа и държаха в близост до горящата печка. Около час приблизително отнема, докато сместа не удвои обема си.
Много е важно катмите да бъдат изпечени на сач, ако целта ви е да съхраните вкуса, който помните.
Повърхността на сача се намазва с малко масълце, така че катмите да не залепват по него. Приготвят се много бързо, затова ви съветваме да се заредите с търпение и да не мърдате от котлоните.
Може да гарнирате божествено вкусната закуска с масло, течен шоколад, сирене, кашкавал или каквото друго предпочитате.