Всяка неделя ходим на гости на свекърва ми и тя готви какви ли манджи, но този път направо изби рибата с тази вкусотийка

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Всяка неделя ходим на гости на свекърва ми и тя готви какви ли манджи, но този път направо изби рибата с тази вкусотийка
Всяка неделя ходим на гости на свекърва ми и тя готви какви ли манджи, но този път направо изби...
285205
Всяка неделя ходим на гости на свекърва ми и тя готви какви ли манджи, но този път направо изби рибата с тази вкусотийка
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Продукти

500 г. кайма от телешко или от агнешко месо - може и фабрична кайма смес

1 кафена чашка олио

750 г.

пресни тиквички

1/2 кафена чашка ориз

1 глава кромид лук или 3-4 стръка пресен зелен лук

1-2 домата

1/4 връзка магданоз

1/4 връзка копър

1/4 връзка джоджен

1 супена лъжица доматено пюре

1 чаена лъжичка червен пипер

млян черен пипер

брашно

сол на вкус

за соса

1/2 бурканче кисело мляко

4 супени лъжици брашно

1 яйце

1/2 връзка магданоз

сол на вкус

Начин на приготвяне

Почистеният и измит лук се задушава в сгорещената мазнина до омекване. Прибавя се оризът, който се запържва до прозрачност. Слагат се обелените и нарязани на дребно домати.

След поизпаряване на водата сместа се поръсва с червения пипер. Разбърква се и се залива с малко гореща вода. Посолява се на вкус. Ако се ползва фабрична кайма, не се слага сол. След като оризът поеме водата, се слагат смляното месо, черният пипер, магданозът, копърът и джодженът, нарязани на дребно.

Разбърква се и се запържва до раздробяване на каймата, без да се допусне пържене на месото. Готовата плънка се сваля от огъня. Тиквичките се подбират с оглед да не бъдат много дебели и големи. Остъргват се, измиват се и се отрязват по малко откъм двата края.

Ако са дълги, се разрязват напречно на две половини.

Вътрешността им се издълбава с тънък и остър нож или пък с ножче за белене на картофи. Дебелината на стените им да остане около 80-100 мм. Напълват се с подготвената плънка, без да се претъпкват.

Отворите се овалват в брашно. Нареждат се в широка и плитка тенджера. Притискат се с порцеланова чиния и се заливат с малко гореща вода, в която е разтворено доматеното пюре. Похлупват се с капак и се варят на тих огън.

След като се сварят, сосът внимателно се отлива. С тел се разбива киселото мляко, яйцето и брашното до еднородна маса. При постоянно бъркане се прибавя сосът от ястието.

Ако е необходимо, се досолява на вкус. Сместа се слага на огъня. Бърка се с телена бъркалка, докато заври и се посгъсти. След това сосът се изсипва върху тиквичките. Отгоре се поръсва с дребно нарязан магданоз.

Поднася се топло.

 

Забележка: Издълбаната вътрешна част на тиквичките, нарязана на ситно, може да се прибави към запръжката, когато се задушава лукът или пък от нея да се приготви отделна крем-супа.

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft