Продукти
500 г. кайма от телешко или от агнешко месо - може и фабрична кайма смес
1 кафена чашка олио
750 г.
1/2 кафена чашка ориз
1 глава кромид лук или 3-4 стръка пресен зелен лук
1-2 домата
1/4 връзка магданоз
1/4 връзка копър
1/4 връзка джоджен
1 супена лъжица доматено пюре
1 чаена лъжичка червен пипер
млян черен пипер
брашно
сол на вкус
за соса
1/2 бурканче кисело мляко
4 супени лъжици брашно
1 яйце
1/2 връзка магданоз
сол на вкус
Начин на приготвяне
Почистеният и измит лук се задушава в сгорещената мазнина до омекване. Прибавя се оризът, който се запържва до прозрачност. Слагат се обелените и нарязани на дребно домати.
След поизпаряване на водата сместа се поръсва с червения пипер. Разбърква се и се залива с малко гореща вода. Посолява се на вкус. Ако се ползва фабрична кайма, не се слага сол. След като оризът поеме водата, се слагат смляното месо, черният пипер, магданозът, копърът и джодженът, нарязани на дребно.
Разбърква се и се запържва до раздробяване на каймата, без да се допусне пържене на месото. Готовата плънка се сваля от огъня. Тиквичките се подбират с оглед да не бъдат много дебели и големи. Остъргват се, измиват се и се отрязват по малко откъм двата края.
Ако са дълги, се разрязват напречно на две половини.
Вътрешността им се издълбава с тънък и остър нож или пък с ножче за белене на картофи. Дебелината на стените им да остане около 80-100 мм. Напълват се с подготвената плънка, без да се претъпкват.
Отворите се овалват в брашно. Нареждат се в широка и плитка тенджера. Притискат се с порцеланова чиния и се заливат с малко гореща вода, в която е разтворено доматеното пюре. Похлупват се с капак и се варят на тих огън.
След като се сварят, сосът внимателно се отлива. С тел се разбива киселото мляко, яйцето и брашното до еднородна маса. При постоянно бъркане се прибавя сосът от ястието.
Ако е необходимо, се досолява на вкус. Сместа се слага на огъня. Бърка се с телена бъркалка, докато заври и се посгъсти. След това сосът се изсипва върху тиквичките. Отгоре се поръсва с дребно нарязан магданоз.
Поднася се топло.
Забележка: Издълбаната вътрешна част на тиквичките, нарязана на ситно, може да се прибави към запръжката, когато се задушава лукът или пък от нея да се приготви отделна крем-супа.