Сега е моментът да се насладите на горски плодове: ягоди, малини, череши, касис, бели и черни черници. Днес ви предлагаме да изпечем заедно Плодов пай с вишни .
Плодов пай с вишни
Продукти:
- 2 яйца
- щипка сол
- 180 гр. захар
- 1 пак.ванилена захар
- 250 мл кисело мляко (масленост 2,5%)
- 10 гр. бакпулвер
- 260 гр. брашно
- 300 гр. вишни (за тестото) + 100 гр. за отгоре
Приготвяне:
Чукнете яйцата в купа, добавете щипка сол и разбийте около минута.
Снимка: YouTube
Към леко разбитите яйца добавете ваниловата и обикновената захар. Разбийте още 2-3 минути.
Снимка: YouTube
Изсипете киселото мляко в яйчената маса и смесете всичко с миксер.
Снимка: YouTube
В друга купа смесете брашното и бакпулвера, след това изсипете брашнената смес към течните съставки и разбъркайте на ниска мощност до гладкост.
Добавете пресни или замразени плодове към тестото. Днес използваме вишни, които трябва предварително да бъдат почистени от костилките. Те ще придадат лека киселинност на пая. Внимателно объркайте плодовете в тестото.
Снимка: YouTube
Пригответе съд за печене. Можете да използвате форма с дупка в центъра, квадратна или кръгла. Взимаме тава с диаметър 20 см, дъното на която покриваме с хартия за печене.
Изсипете тестото в подготвената тава, разклатете леко, за да се разпредели равномерно и наредете останалите плодове отгоре.
Снимка: YouTube
Поставете сладкиша в предварително загрята на 180 градуса фурна за 40-45 минути. Проверяваме готовността с дървено шишче - трябва да излезе сухо и чисто.
Снимка: YouTube
Извадете сладкиша от фурната и го оставете да изстине в тавата.
След това го извадете, махнете хартията за печене и го сложете в чиния. Отгоре се поръсва с пудра захар.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Паят се получава много мек, влажен и вкусен.
Снимка: YouTube
Съчетава се добре с всякакви горски плодове - опитайте, експериментирайте! Основното е, че тази рецепта е много проста и изисква съставки, които винаги са под ръка.
Да ви е сладко!