Печените картофи винаги са били класика. Но! Чрез прости манипулации можете да превърнете тази класика в нещо необичайно. Празничната гарнитура изглежда много апетитна: отвън има ароматно хрупкава коричка, а отвътре се топи.
Изберете подобни картофи за ястието по размер и форма. Страничната чиния ще изглежда по-красива, а грудките ще се пекат еднакво. Ако не сте сигурни за фурната си, сложете пергамент на дъното на тавичката , за да не се налага да откъсвате готовите картофи от там.
За поръсване на картофите се препоръчва да използвате пармезан . При излагане на топлина той се топи само частично, така че гарнитурата ще изглежда особено елегантна. Ако наистина не можете да намерите пармезан, можете да го замените с друг твърд кашкавал, увеличавайки само количеството.
Съставките
картофи 800 g
Слънчогледово масло 60 мл
пармезан 30 g
магданоз 1 ч.л.
червен пипер 1 щипка
Чесън на прах 1 ч.л.
риган 1щипка
Черен пипер (смлян) 1 щипка
сол на вкус
подготовка
Обелете картофите. За всяка грудка отрежете 1 овалче от продълговата страна, за да може картофът да бъде поставен вертикално. След това направете 3-4 напречни разреза, като не достигате ръба. Обърнете грудката и направете същия брой разрези. Като цяло се съсредоточете върху снимката по-долу.
Поставете картофените заготовки върху намазнена тава за печене.
Пригответе превръзката. Смесете слънчогледовото масло с всички подправки и сол. Намажете картофите с тази смес, опитайте се да вкарате превръзката във всички секции на картофа
Поставете за печене във фурната, която предварително сте загряли до 180 градуса, за 40-50 минути. Поръсете картофите с настърган пармезан 10 минути преди края на готвенето, като леко разстелете филийките, така че кашкавала да влезе вътре. Изпратете ястие да се пече. Сервирайте поръсено с магданоз.
Гответе с любов, зарадвайте близки, приятели и не забравяйте да споделяте рецептата в социалните мрежи!