Кашкавалено чесново хлебче - само брашно, вода и зехтин! Ликвидирахме го за минути, правя втора доза:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Кашкавалено чесново хлебче - само брашно, вода и зехтин! Ликвидирахме го за минути, правя втора доза:
Кашкавалено чесново хлебче - само брашно, вода и зехтин! Ликвидирахме го за минути, правя втора...
24983
Кашкавалено чесново хлебче - само брашно, вода и зехтин! Ликвидирахме го за минути, правя втора доза:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Досега бях опитвала чесново хлебче само в ресторантите. За щастие наскоро попаднах на тази рецепта и установих, че вече имам всички необходими съставки (а вярвам, че и вие ги имате).

Естествено, запретнах ръкави, за да го приготвя. Не ми отне повече от половин час, а резултатът беше унищожен буквално за минути! От тогава го правя буквално през ден - за закуска, обяд, вечеря или просто да се намира, когато на някого му се прияде.

Опитайте ги, няма да ви разочарова - ето продуктите за неустоимото Кашкавалено чесново хлебче :

чесново хлебче с моцарела

Кашкавалено чесново хлебче

Продукти (за два блата 22х17 см):

200 г брашно

5 г разтворима суха мая (половин чаена лъжичка)

8 г захар (1 супена лъжица)

4 г сол (половин чаена лъжица)

15 г зехтин (2 с.л. )

120 мл топла вода

За намазване: 

10 г смлян чесън (0,5 с.л.)

20 г разтопено масло (2 с.л.)

30 г крема сирене (1 супена лъжица) - не е задължително, но е по-вкусно. 

За поръсване:

280 г моцарела/кашкавал по избор

пармезан

риган или магданоз

За топене (при сервиране): медена горчица или доматен сос

Приготвяне:

В по-дълбока купа разтворете сухата мая заедно със захарта в хладка вода. Може да добавяте брашното постепенно или наведнъж, получава се излиза малко количество тесто, което се замесва лесно.

тесто зехтин

Добавете сол към брашното, разбъркайте и след това започнете да месите на ръка. Тестото отначало е малко сухо и ронливо, но когато стане компактно го полейте със зехтин и го доомесете.

топка тесто

Ако полепва по ръката ви, просто го хвърляйте известно време отгоре в купата или върху работната повърхност и за кратко време ще стане меко и еластично. Ще ви трябват приблизително 8-10 минути, за да го омесите, а може и по-малко (всичко зависи от вида на брашното).

Покрийте го с прозрачно-стреч фолио и го оставете да почине на топло (36-40 градуса), без течение, докато увеличи обема два-три пъти. През това време разтопете 20 г масло, 30 г крема сирене (или заквасена сметана), 10 г смлян чесън (може и повече) и разбъркайте до получаването на кремообразна смес.

масло с чесън

Разделете тестото на две части и всяка част омесете малко, за да излезе въздухът, след което оформете топчета. Разточете ги на тънка правоъгълна кора върху леко набрашнена повърхност, след което я прехвърлете в тава, постлана с хартия за печене (и допълнително я оформете на ръка).

правоъгълник тесто

Намажете цялата повърхност на кората с половината от приготвения чеснов сос, след което поръсете с настърган кашкавал или моцарела. Поръсете с риган или магданоз, малко настърган пармезан и печете в предварително загрята фурна на 210 градуса за около 8-10 минути (в зависимост от фурната).

чесново хлебче с моцарела

Оставете леко да изстине на скара. Докато се пече първият блат, повторете процедурата с втората част от тестото. Нарежете чесновото хлебче на тънки ивици - "пръстчета" и сервирайте със сос в сладък или солен вариант на вкус.

кашкавалено чесново хлебче

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft