Опитах уникалните мекици с бира при приятелка - така ги е приготвяла нейната баба, а сега почерпи и мен. Какво да ви кажа - умопомрачително вкусни са, особено със захарната коричка, която приятно хрупка като отхапеш! Ето необходимите продукти, за да си приготвите и вие Бирени мекички :
Бирени мекички
Продукти:
500 г брашно
2 яйца
50 г захар
12-16 г бакпулвер (1 саше)
настъргана кора от 1 лимон
130 мл бира
олио за пържене
захар за овалване
Приготвяне:
Сложете цялото брашно в купа и разбийте в него 2 яйца. Добавете захарта, бакпулвера и настържете кората на 1 лимон, което придава красив цитрусов вкус. Накрая претеглете 130 мл бира в чаша и я добавете към брашното.
Замесете тестото на ръка, докато всички съставки се комбинират добре и не се разпадат. Замесете гладко тесто, което не лепне. Няма нужда да го оставяте да почине, тъй като не съдържа дрожди.
Веднага разделете тестото на две равни части, увийте едната половина в найлоново фолио, за да не изсъхне, докато приготвяте другата. Първо тестото се разтяга с пръсти, доколкото е възможно, а след това с точилка се разточва доста тънко, няколко милиметра.
Веднага изрежете ленти с дебелина 2-2,5 пръста и след това нарежете всяка лента по диагонал на няколко парчета, така че да се получат ромбове. Потопете тестото в загрято олио (на маслена баня) и няколко порции изпържете биренките за 1 минута до златисто.
След това ги извадете върху хартиена салфетка, за да се отцеди излишното олио, и докато са още горещи ги оваляйте в захар и сервирайте. Много вкусен старомоден десерт, а защо не и закуска?