Във вторник на 27 декември празнуваме Стефановден. Празникът е третият ден на Коледа и е затрупан от обредни ритуали.
Свети Стефан - един от първите мъченици на християнската вяра и един от седемте ученици на Исус Христос, избрани след Възкресението му.
Житието му разказва, че, притеснени от нарастващия брой вярващи, юдеите оклеветили светията, че хули Бога и по този начин го осъдили.
През V век част от мощите му са открити чрез видение, което получил един свещеник, и са поставени в Сионския храм в Йерусалим.
Стефановден е последният християнски празник за годината, затова е важно какво ще сложим на празничната трапеза.
Традицията повелява, на празника да е пълна трапезата. Важно е на масата да има вино, баница, свинско с кисело зеле и много месо.
Задължително на масата трябва да има и погача. Също така може да сложите и панер с жито, за да е пълна и богата годината. Младите момичета спят с шепа жито под възглавницата, тъй като вярват, че ще сънуват бъдещите си съпрузи.
Празника се свързва с ритуала „ладуване“ – момичетата наричат китки с привързани към тях лични предмети на младежи и девойки, и гадаят по тях за бъдещите им съпрузи.
Относно менюто за празника, ви предлагаме няколко интересни рецепти.
На места в Средна и Северна България, вместо на 31 декември, именно на Стефановден се спазвал обичая "ладуване". Всички моми за женене правят китки и привързват към тях пръстен или друг личен предмет, после го топват в менче, пълно с мълчана вода, което се покрива с червено було.
На другия ден мома, облечена като булка, вади едно по едно китките и докато другите пеят заклинателни песни (ладанки), предвещавала коя за какъв момък ще се омъжи.
Денят на светията е последният християнски празник за календарната година, а дедите ни вярвали, че с този ден се затваря и кръга на старата година.
По традиция, младото семейството отива на гости на кумовете, кръстниците или родителите си, а на трапезата се хапват месни ястия. Приготвя се свинско с кисело зеле или баница с месо. От Стефановден до Йордановден се спазват обичаите, характерни за Мръсните дни - жените не бива да метат, мият косите си, перат, не се правят венчавки, кръщенета, опела.
Името Стефан означава "венец божи". Имен ден имат всички с имена: Стефан, Стефка, Стефи, Стефко, Стефанка, Стефания, Фани, Теки, Венчо, Венцислав, Венцислава, Стамен, Стан, Стамена, Станчо, Станимира, Станислава, Стане, Цако, Цанко, Цано, Цанчо, Цанка, Стою, Стоян, Стояна, Стоичко, Стойчо, Стоимен.
В следващите редове ще ви дадем няколко чудесни рецепти за някои от традиционните ястия, които задължително, както вече споменахме, трябва да присъстват на празничната ви трапеза. Идеите са на sanovnik.at.
Свинско с кисело зеле
Продукти:
- 1 бр. кисело зеле една зелка
- 400 гр. свинско месо
- 2 с.л. червен пипер
- 2 с.л. дафинов лист
- 2 с.л. олио
- 10 бр. черен пипер на зърна
Начин на приготвяне:
1. Зелето се нарязва на дребно: месото на малки парченца. В тенджера се загрява мазнината и месото се запържва леко. Добавя се зелето.
2. Ястието се захлупва и се оставя да ври на слаб огън около 40-50 мин. След това се слага в тава, добавят се подправките и се запича в силна фурна за около 10-15 мин.
Пита за Стефановден
Продукти:
- 1 бр мая
- 1 кг брашно
- 3 бр яйца
- 0,5 л мляко
- 2 ч.л. сол
- 1 ч.л. захар
- масло на вкус
Пита за Стефановден
Начин на приготвяне:
1. От горните съставки, освен маслото омесете меко тесто. Разделете го на три части и го оставете да втаса.
2. От едната част от тестото направете плитки, едната от които голяма плитка. Увийте я от вътрешната страна на тавата като венец.
3. Останалите плитки ги нарежете на малки парчета. От другите две части усучете плитки и ги сгънете като руло. Преди да оформите плитките, намажете ги с масло. След това нарежете малки парченца от рулото и ги подредете около плитката.
4. Когато подредите, погачата я намажете с жълтък. Пече се на 200 градуса за около половин час.
Баница с месо
Продукти:
- 1 кг брашно
- 300 гр вода
- 1 с.л. оцет за тестото
- 1 с.л. олио за тестото
- 10 гр сол
- За плънкатта
- 400 гр месо или чревца
- 4 бр яйца
- 250 гр мас
Баница с месо или черва (Пирински край)
Начин на приготвяне:
1. От брашното, хладка вода, сол, оцет и олио се замесва банично тесто, от което се разточват 5 или 7 кори, които се нареждат една върху друга, като на всяка се слага плънка от нарязаните на дребно и предварително сварени месо или чревца, разбъркани с яйца.
2. Баницата може да се направи и нагъната, т.е. с поставени една до друга кори, събрани от краищата към средата, така че да се образуват гънки, в които се слагат плънката и мазнината.