Не пропускайте ТАЗИ НАЙ-ДОБРА рецепта за памучни кифлички от кухнята на нашата читателка Аврора. Тя твърди, че е във възторг от тях. Ето какво ви трябва, за да си приготвите невероятните солени рулца от памук-тесто:
Солени рулца от памук-тесто
Продукти:
- 700 гр.
За мазане и плънка:
- 250 г омекнало масло
- 100 г нарязана шунка/сушено месо по избор
- 1 яйце за мазане, сусам
Приготвяне:
1. Смесете маята, захарта, малко брашно и топло мляко. Оставете за около 10 минути, за да се активира маята, след което добавете топла вода и олио. Към течната смес постепенно добавете брашното, една чаена лъжичка сол и две яйца.
2. Изтръскайте тестото върху набрашнена работна повърхност и го разтрийте още малко, за да стане еластично. Не трябва да се оставя да втаса, а веднага се разточва на кора 30х30 см.
3. Кората се намазва с една трета от размекнатото масло.
4. Разстелете една трета от ситно нарязаната шунка и навийте тестото на руло, покрийте с кърпа да почине 10 минути.
5. С точилката се притиска отгоре няколко пъти, след което се разточва отново на кора и се намазва с масло, след което се поръсва с шунка.
6. Загънете руло от тясната страна, покрийте го и го оставете да почине за 10 минути. Повторете процедурата трети път и загънете рулото откъм по-дългата страна.
7. Накрая разточете рулото на кора 60х30 см., след което отново навийте на дълго и тънко руло.
Нарежете рулото на парчета с ширина два пръста и ги наредете в дълбока тава, застлана с хартия за печене, като леко се застъпват едно върху друго.
8. Покрийте рулцата и ги оставете да почиват около 15 минути, за да втасат малко, през което време включете фурната да загрява на 200 градуса.
9. Преди печене намажете рулцата с разбит жълтък и поръсете със сусам.
Печете около 40 минути, в зависимост от фурната.
Да ви е сладко!