За картофената маса:
1 1/2 кг картофи
80 гр. масло/маргарин
3 жълтъка
1/2 чаена лъжичка черен пипер
2 чаени лъжички сол
6 супени лъжици брашно
За плънката с пилешко месо:
1/2 кг бяло пилешко месо
2 супени лъжици олио (масло или каквато мазнина предпочитате)
1 глава лук
1 чаена лъжичка сол
1/2 чаена лъжичка черен пипер
2 супени лъжици листа от магданоз
3 яйца
Освен това:
Пуснете обелените и нарязани картофи да се варят в подсолена вода (с лъжица - две сол).
Докато картофите се варят, нарежете пилето на малки кубчета. Загрейте една супена лъжица олио и запържете месото в него. Ако залепне месото, добавете малко вода (около 100 мл). Запържете месото, докато стане толкова крехко, че да може да се разчупи с лъжицата.
Към края на пърженето добавете лука, нарязан на кубчета, и още една супена лъжица олио. Щом се запържи и лукът, дръпнете от огъня. Добавете сол, черен пипер, магданоз. Накрая, добавете 3 яйца и разбъркайте всичко добре.
Отцедете сварените картофи, а след това добавете маслото, разбъркайте добре и ги намачкайте, за да станат картофите кремообразни. Добавете вътре жълтъка, сол, черен пипер на вкус и накрая - брашното.
Пригответе подходяща тава, намажете я с олио и поставете на дъното половината от картофите. Отгоре разпределете пилешкото и покрийте с останалите картофи.
Разбийте яйцето със заквасената сметана и намажете със сместа картофите. Настържете кашкавала върху крема.
Печете на 200 ° С за около 40 минути. Оставете ястието за 15 - та минути да се охлади, след това поднесете с подходяща гарнитура.