Предназначение: това е възстановяващ и общоукрепващ хранителен режим , който се прилага след приключването на лечебни диети, назначени при различни заболявания.
Цел на диетата: да осигури нормално и пълноценно хранене.
Обща характеристика :
Енергията и съдържанието на протеини, мазнини и въглехидрати на диетата почти напълно съответстват на хранителните стандарти за здравия човек, който не се занимава с физически труд. Количеството витамини е повишено. Храната може да бъде обработена по всички познати кулинарни начини, температурата й е обичайната. Не се допуска употребата на най-трудноусвоимите и остри продукти. Храненето е 4 пъти дневно.
Химичен състав и калории на диетата
Протеини - 70-80 грама (55% животински), мазнини - 80-85 грама (30% растителни), въглехидрати - 350-400 грама, готварска сол - 12 грама, свободна течност - 1,5-2,0 л, енергия - 2400-2600 ккал.
Позволени храни:
- пшеничен и ръжен хляб, тестени изделия
- млечни, зеленчукови и зърнени супи на основата на месни и рибни бульони
- зеленчукови, гъбени и плодови отвари
- месни и рибни ястия, приготвени по различен начин
- колбаси
- мляко и млечни продукти и ястия с тях (задължително киселомлечни продукти)
- яйца - варени и в храните
- ястия от различни зърнени храни, макаронени изделия, бобови
- плодове и зеленчуци - сурови или термично обработени
- плодови и зеленчукови сокове, отвари от шипки и пшенични трици
- чай, кафе, какао
- масла - растителни, животински, топени; маргарините се ограничават
Забранени храни:
- тлъсти меса, пуешко, гъше; пипер; горчица