1-2 глави зеле
500 гр. свинско месо
500 гр. телешко месо
1 кафена чашка ориз
3 супени лъжици червен пипер
½ чаена лъжичка черен пипер
1 чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка Вегета
200 гр. пушен бекон
250 мл доматено пюре (домати)
2-3 дафинови листа
1 кубче телешки бульон
1. Месото се накълцва на ситно и се запържва в горещо олио 10-15 минути. Сваля се настрана, за да се поохлади.
2. В месото се добавят оризът, 2 супени лъжици червен пипер, черен пипер, сол и Вегетата. Всичко се смесва.
3. Беконът се нарязва ситно. И той се добавя към сместа.
4. На дъното на пръстен съд се слагат няколко зелеви листа. Останалите се почистват от дебелите жилки и с тях се завиват сармите от горната смес. Поставят се върху зелевите листа и се покриват с още няколко зелеви листа.
5. Върху сармите (преди да се покрият със зелевите листа) се излива доматеният сок, поставят се няколко дафинови листа и 1 супена лъжица червен пипер. Телешкият бульон се разтваря в малко топла вода и с него се залива съдържанието на съда, допълва се с топла вода, колкото да покрие сармите.
6. Съдът се покрива с алуминиево фолио. Сармите се пекат във фурната на 180 градуса 2,5- 3 часа. При нужда се долива още топла вода.
7. 10-15 минути преди изваждането, фолиото и листата зеле от повърхността се махат и сармите се допичат още 10-тина минути.