Вълчи тутманик - меко тесто на конци със сочна месна плънка

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Тестени изделия
Вълчи тутманик - меко тесто на конци със сочна месна плънка
Вълчи тутманик - меко тесто на конци със сочна месна плънка
admin
Добавена от: admin
27847
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

1 кг брашно
40 гр. прясна мая
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
300 мл хладка вода
2-3 яйца
1 к.ч. олио
За плънката:
3 глави лук
3-4 с.л. олио
500 гр. кайма
1 ч.л. червен пипер
сол
чубрица
черен пипер
кимион

Маята се натрошава и разтваря в малко хладка вода, заедно със захарта и щипка сол. Покрива се и се оставя на топло място да шупне. Брашното се пресява, в средата му се оформя кладенче и в него се слагат солта, разбитите яйца, маята. След това с хладката вода се замесва меко тесто, като постепенно се взима от брашното. Меси се с намазани с олио или друга мазнина ръце. Готовото тесто се покрива с кърпа и се оставя на топло да втаса, докато удвои обема си. 
За плънката: лукът се нарязва и запържва в олиото, прибавя се каймата и се задушава, като се бърка с лъжица, за да се натроши каймата. Преди сместа да се свали от огъня, се слагат червеният пипер, черен пипер, сол, чубрица и кимион на вкус. Втасалото тесто се разточва на голяма кора и се покрива с изстиналата плънка. Навива се на руло, което се нарязва на парчета с дебелина 4-5 см. Така получените охлювчета се подреждат с разреза нагоре в намаслена тава, намазват се с разбит жълтък и тутманикът се пече 35-40 минути на умерена фурна.
 

Автор: lakomnik.bg

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft