Маята се натрошава и разтваря в малко хладка вода, заедно със захарта и щипка сол. Покрива се и се оставя на топло място да шупне. Брашното се пресява, в средата му се оформя кладенче и в него се слагат солта, разбитите яйца, маята. След това с хладката вода се замесва меко тесто, като постепенно се взима от брашното. Меси се с намазани с олио или друга мазнина ръце. Готовото тесто се покрива с кърпа и се оставя на топло да втаса, докато удвои обема си.
За плънката: лукът се нарязва и запържва в олиото, прибавя се каймата и се задушава, като се бърка с лъжица, за да се натроши каймата. Преди сместа да се свали от огъня, се слагат червеният пипер, черен пипер, сол, чубрица и кимион на вкус. Втасалото тесто се разточва на голяма кора и се покрива с изстиналата плънка. Навива се на руло, което се нарязва на парчета с дебелина 4-5 см. Така получените охлювчета се подреждат с разреза нагоре в намаслена тава, намазват се с разбит жълтък и тутманикът се пече 35-40 минути на умерена фурна.
Автор: lakomnik.bg