Вълшебен кекс без яйца и капка мляко: Рецепта директно от известен сладкар, вкусът е невероятен!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Вълшебен кекс без яйца и капка мляко: Рецепта директно от известен сладкар, вкусът е невероятен!
Вълшебен кекс без яйца и капка мляко: Рецепта директно от известен сладкар, вкусът е невероятен!
208850
Вълшебен кекс без яйца и капка мляко: Рецепта директно от известен сладкар, вкусът е невероятен!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Знаете ли, че може да приготвите перфектно пухкав и много вкусен кекс без яйца и мляко?  При това рецептата идва директно от известен сладкар, а вкусът е невероятен!

Заслужава си да опитате - хем е евтино, хем бързо, хем няма разлика с "оригинала". И още - приготвеният така кекс остава много мек и пухкав дни след приготвянето му.

Рецептата взех от сладкар, който приготвя и сладкиши без лактоза.

Кексът без мляко и яйца  е по-лесно смилаем и може да е подходящ за хора с храносмилателни проблеми. Освен това има по-ниско съдържание на холестерол и мазнини от кекс с мляко и яйца.

Вкус: Кекс без мляко и яйца може да има по-мек и лек вкус от този с мляко и яйца. Можете да повлияете на вкуса с различни съставки, като плодове, ядки или шоколад.

кекс без яйца и мляко

Пухкав кекс без яйца и мляко

Имаме нужда от:

За бялата част:

  • 200 g брашно
  • 220 мл гореща вода
  • 150 g кристална захар
  • 1 чаена лъжичка бакпулвер
  • 1 щипка сол
  • 1 чаена лъжичка ванилова есенция
  • 60 мл олио

За тъмната част:

  • 30 г какао
  • 150 g захар
  • 180 g брашно
  • 240 мл гореща вода
  • 1 чаена лъжичка бакпулвер
  • Щипка сол
  • 1 чаена лъжичка ванилова есенция
  • 60 мл олио

По избор:

  • Пудра захар за поръсване
  • стафиди
  • Ядки
  • Шоколадова глазура за заливане

Приготвяне:

За светлото тесто смесете горещата вода с олиото, есенцията и разбъркайте.

Добавете останалите насипни съставки към брашното и разбъркайте.

Смесват се в течната маса и се разбъркват до еднородна смес.

Кексът се реди в силиконова или намаслена и поръсена с брашно форма.

При тъмната част процедираме по същия начин, само че в сухата смес се добавя и какаото.

Изсипете тъмната смес върху светлата и разбъркайте с дървена клечица, за да се "нашари" кексът.

Пече се на 180 градуса около 40 минути.

Украсете готовия кекс с шоколадова глазура.

Проста шоколадова глазура за кекс

Имаме нужда от:

  • 100 г черен шоколад
  • 50 г краве масло
  • 2 лъжици захар

Приготвяне:

Начупете шоколада и маслото на малки парченца. Слагат се в тенджера и се разтопяват на слаб огън при непрекъснато бъркане.

Добавете захарта и разбъркайте докато се разтвори. Оставете глазурата леко да се охлади и след това я залейте с нея готовия кекс.

Желаем ви добър апетит! :-)

Подробната процедура по приготвянето може да гледате във видеото по-долу:

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft