Това е бърз сладкиш, за който ви е необходим малко материали. Блатът е мек и в него може да поставите различни плодове (малини, къпини, вишни, праскови и пр.).
В началото отделяме белтъците от жълтъците. Започваме с разбъркване на жълтъците със захарта на твърда пяна. Веднага след това добавяме киселото мляко, олиото, бакпулвера и брашното. Сместа изсипваме в ненамазнена малка тавичка.
Ягодите, предварително измити, слагаме върху сместа и печем на 200 градуса около двадесет минути.
Междувременно разбиваме белтъците на твърд сняг и постепенно добавяме захарта при непрекъснато биене. След като сме изпекли блата, нанасяме отгоре белтъците, поръсваме с нарязаните лешници и отново връщаме сладкиша във фурната. Веднага след това изключваме фурната и оставяме сладкиша вътре за още петнадесет минути. Чакаме да се охлади, след което го нарязваме на кубчета и поднасяме с чаша ароматно кафе! Добър апетит!!