Шипката – царицата на сърцата
Ако розата е царицата на цветята, бихме си позволили да провъзгласим шипката за царицата на сърцата. Пролетта шипковият храст е сътворен от тях – точно по пет на всеки следващ плод.
Помислихме си що за човек ставаш, когато израстваш от основата на пет сърца?… Богат и пълноценен! За шипката това значи най-високо съдържание на витамин C в целия растителен свят и не само това – тя съдържа и витамин А, витамин B6, калций, желязо и магнезий, незаменимите мастни киселини (омега 3 и омега 6).
При нужен дневен прием от средно 2000 калории, от 100 грама шипки бихме могли да си набавим: 86% от необходимия за деня витамин А, 16% калций, 17% магнезий, 5% витамин B6, 6% желязо и 710% витамин C.
Рецептата е много проста, без термична обработка, с което вярваме максимално се запазват всички ценни вещества.
Нарязваме шипките – това спомага да се извлекат пълноценно веществата. Изсушените шипки са твърди. Най-лесният начин, до който сме достигнали на този етап, е да ги използваме клещи за начупването. Ако нямате под ръка, ножицата също е удачна възможност.
За един буркан, пълен с вода, са необходими една шепа шипки.
Заливаме със студена изворна вода и изчакваме няколко часа. Ако го приготвим вечерта, до сутринта шипковата вода е готова. Преди да я изпиием, е необходимо да я прецедим.
Отпивайки от водата, бихме могли да си помислим за петте сърца през пролетта, за червения плод през есеннта, за слънчевите лъчи и добрите условия, които има в природата за израстване. Всичко това става част и от нас.