Днес ще ви издам рецептата на любимите Вълшебни банички на моето семейство - вълшебни, защото и да не сме гладни, щом са на масата не мирясваме, докато не изядем и последната! Пълнежът е много вкусен - с кашкавал и извара, а аз слагам и магданоз (но вие може и да го пропуснете). Ето необходимите продукти и подробната процедура от приготвяне на тестото до разтеглянето на корите и печенето:
Вълшебни банички с извара и кашкавал
НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ (измерени с чаша от 200 мл):
- 2,5 чаши топла/хладка вода
- 1,5 чаени лъжички сол
- 1 супена лъжица суха мая (1 торба)
- 1 супена лъжица захар
- 6 чаши брашно
За намазване:
- 150 г масло или маргарин
- 50 мл олио
За плънката:
- извара или фино сирене
- настърган кашкавал,
- ситно нарязан магданоз
За намазване на баничките:
- 1 жълтък
- 1 чаена лъжичка олио или мляко
ПРИГОТВЯНЕ:
1.
Снимка: YouTube
2. Изсипете тестото върху леко набрашнена повърхност и го разделете на 12 еднакви топки. През това време разтопете маслото и го смесете с олиото.
Снимка: YouTube
3. Сплескайте малко топчетата с пръсти и ги потопете в мазнината (виж снимката по-горе).
4. Покрийте ги и ги оставете да починат 20 минути.
Снимка: YouTube
5. След изминалото време вземете едно парче тесто и го поставете върху гладка работна повърхност и с пръсти започнете да го разтегляте на тънка кора. Ако е необходимо, намазнете повърхността.
Снимка: YouTube
6. Прегъваме тънката кора, като първо я прегъваме от едната страна, после от другата, за да се получи продълговат правоъгълник.
Снимка: YouTube
7. В средата се слага плънка, след което се прегъва от едната страна, после от другата още два пъти, за да се покрие хубаво. Повторете процедурата с цялото тесто.
Снимка: YouTube
8. Подредете "опакованите" банички в тава, покрийте ги с кърпа и ги оставете да починат 15 минути. През това време включете фурната да загрява на 190 градуса.
Снимка: YouTube
9. Намажете ги с жълтък и ги запечете до приятен загар.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!
Снимка: YouTube