Нежни, много мекички и пръхкавки, любимите сладки прасковки от мамините тефтери оживяват с тази лесна рецепта. Наистина приличат на праскова, а кадифената им повърхност шепти приятно за онова, което се съдържа вътре.
Без повече приказки, ето рецептата на Вълшебните мамини прасковки с най-вкусната плънка :
Вълшебните мамини прасковки
Продукти:
За тестото:
2 яйца
200 гр. захар
60 гр. меко масло
60 гр. заквасена сметана
350 гр. брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
За крема:
варено кондензирано мляко
сладко от праскови или кайсии
Приготвяне стъпка по стъпка:
В купата на миксера смесете яйцата и захарта.
Разбийте на пяна.
След това добавете постепенно много мекото масло и заквасената сметана.
Започнете да добавяте брашното, смесено с бакпулвера. Не добавяйте цялото количество наведнъж, защото може да не се наложи да използвате цялото - зависи от големината на яйцата. Тестото трябва да е с тази консистенция:
Когато го вземете с пръсти, то ще залепне, но не се тревожете.
След това намокрете ръцете си с вода или олио, късайте по малко от тестото и оформете топки с еднакъв размер (около 35 грама тесто). Поставете всяка върху хартия за печене в тавичка, на 2-3 см една от друга.
Печете във фурната, предварително загрята до 180 градуса, 10-12 минути. Режим отгоре-долу. Не трябва да ги препичате, само колкото леко да порозовеят.
Готовите бисквитки трябва леко да се охладят.
Обърнете бисквитките и направете вдлъбнатини в тях, докато са все още топли.
Сега пригответе пълнежа. За целта ви трябват варено кондензирано мляко (сгущенка) и сладко от кайсии. Съотношението им е 4 към 1. Тоест за 100 грама кондензирано мляко са само 25 грама конфитюр. Кондензираното мляко трябва да е възможно най-гъсто, в противен случай пълнежът ще плава и бисквитките ще се разпаднат.
Сложете ги в купата на миксера. и разбийте до гладкост.
След това слепете с крема бисквитките. Може да поставите вътре и цял бадем или половинка орехче - става още по-вкусно!
Може сладките да отлежат половин час в хладилника, така че пълнежът да се втвърди и продуктите да стегнат. Пригответе също купа със захар и две различни оцветени течности. Можете да вземете сокове от цвекло и моркови (естествена версия), но може и да използвате безвредни бои за сладки.
Първо потопете в жълто за няколко секунди, а след това другата половинка - в червено.
След това ги оваляйте внимателно в кристална захар.
За разкош може да ги украсите с прясна мента вместо дръжка!