Освен с плашещо точните си пророчества баба Ванга е известна и с безбройните рецепти за здраве, с които е помагала на нуждаещите се приживе. Великата ясновидка е оставила след себе си десетки целебни рецепти, които продължават да се разпространяват от уста на уста четвърт век след смъртта ѝ.
Напитката доказано пази стомаха здрав, помага при проблеми с щитовидната жлеза, понеже съдържа йод, бързо се лекува гърлото с него и действа подмладяващо на целия организъм.
Зеленият орех е рекордьор по съдържание на витамин С – 50 пъти надвишава цитрусовите плодове. Затова ликьорът се препоръчва за лечение и превенция на различни заболявания на храносмилателния тракт и пикочно-половата система (миоми, кисти на яйчниците). Използва се и като помощно средство при борба с рак, левкемия, за противотуберкулозна терапия, при склероза на кръвоносните съдове и мозъка.
Ценният му състав нормализира обмяната на веществата и спомага за пречистване и детоксикация на тялото. Настойката ще ви помогне да се отървете от чревни спазми, полипи в правото черво, ще ви донесе облекчение, ако имате колит. Моментът за приготвяне е точно в началото на лятото, защото точно сега орехите са все още зелени.
За направата на ликьора ще са ви нужни:
- 1 литър домашна ракия
- 40 броя зелени орехчета, но не прекалено големи
- 750 г захар.
Приготвяне:
Нарежете на дребно зелените орехчета и ги залейте в буркан или бутилка с ракията. Трябва да ги оставите да престоят на слънце 6-7 седмици. После прецедете сместа и добавете 750 г захар, предварително сварена на захарен сироп с 2 чаши вода.
Полученото прецедете през филтърна хартия и налейте в бутилки.
Ликьорът се пие по 1 супена лъжица на ден. Може и вечер, като аперитив.
Ако по някаква причина не можете да консумирате алкохол или го избягвате, има как да направите рецептата без него. Ще ви трябват един килограм зелени орехи и един килограм захар. Орехите се нарязват на ситно и се поставят в трилитров буркан. Отгоре се изсипва захарта. Бурканът се затваря и се поставя на тъмно място за един месец, като от време на време е необходимо да се разбърква.
Орехът пуска сок и се смесва със захарта. Накрая се получава тъмнокафяв сироп. След един месец сиропът се отцежда и е готов за консумация.