Какво по-вкусно от пресни домашни сладкиши?! Кифлички с пълнеж от маково семе , приготвени от нежно тесто с мая, които няма да оставят никого безразличен! А за да могат кифлите да впечатлят не само с вкуса си, но и с оригиналния си вид, опитайте се да ги оформите по много необичаен, но лесен начин. Представяме ви лесната и много оригинална рецепта за Дантелени кифлички с пълнеж-мечта :
Дантелени кифлички с мак
За да приготвите тестото ще ви трябва:
прясна мая - 15 гр.
топло мляко - 160 ml
брашно - 350 гр.
захар - 2 супени лъжици
яйце - 1 бр.
масло - 40 гр.
сол - щипка
За да направите пълнежа от маково семе, ще ви трябва:
мак - 100 гр.
пудра захар - 50 гр.
кората от 1 лимон
прясно мляко - 150 ml
масло - 240 гр.
Приготвяне:
Залейте маята с топлото мляко, добавете 2 супени лъжици захар и разбъркайте добре. Добавете пресятото брашно, щипка сол, яйцето и маслото и омесете гладко тесто.
Покрийте тестото със стреч фолио и оставете на топло място за 30 минути. През това време тестото ще увеличи обема си повече от 2 пъти.
За да приготвите пълнежа, смесете маковото семе, пудрата захар, кората от един лимон и млякото в тенджера с дебело дъно.
Гответе пълнежа на умерен огън, докато всички съставки се комбинират.
Извадете тестото върху набрашнен плот и го разделете на 6 равни части. От всяка част оформете топка.
Всяка топка разточете на пласт с дебелина около 5-7 мм. Отрежете ръба. Намажете с меко масло и нарежете на тънки ивици.
Наредете лентите тесто на два реда един върху друг, отгоре в центъра сложете от маковата плънка.
Оформете кифлички, като за фиксиране използвате отрязаната част от тестото.
Поставете кифличките върху тава, покрита с хартия за печене, покрийте с кърпа и оставете да починат за 10 минути.
Намажете кифличките с малко мляко и изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 25 минути.
Преди сервиране поръсете готовите кифлички на ленти с пудра захар.