Тесто:
600 гр. брашно
1 кубче мая (40 гр)
200 гр. заквасена сметана
100-150 мл топло прясно мляко
100 мл олио
1 супена лъжица захар
1 супена лъжица сол
1 яйце
За намазване:
1 жълтък
1 супена лъжица заквасена сметана
80 гр. замразено настъргано масло / маргарин
За втората смес за намазване:
1 яйце
1 супена лъжица заквасена сметана
малко разтопено масло, за да намажете топлите милинки
В топлото мляко разтворете маята, добавете малко захар и оставете маята да се активира. В дълбока купа изсипете всички сухи съставки и разбъркайте, направете кладенче в средата и вътре добавете заквасената сметана, яйцата, масло и маята. Замесете меко тесто, което да не лепи. Покрийте тестото с кухненска кърпа и го оставете на топло, за да удвои обема си.
Щом тестото втаса, разточете го на тънка кора, намажете го с първата смес (смесете разбития жълтък със заквасената сметана), настържете отгоре масло или маргарин, а след това навийте кората на руло. Нарежете рулото на парчета, парчетата подредете в кръгла намазнена тава, като ги притиснете плътно едно до друго. Покрийте ги с кърпа и оставете отново да втасат.
Намажете втасалите милинки с втората смес (разбитото със сметаната яйце). Печете ги в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 25-30 минути. Изпечените милинки намажете с малко разтопено масло или маргарин