1 кубче прясна мая
1 пълна супена лъжица захар
1 чаена лъжичка сол
200 мл прясно мляко
100 мл кисело мляко
100 мл минерална вода
1 яйце
6 супени лъжици зехтин
250 гр. ръжено брашно
420-480 гр. бяло брашно
1 яйце за намазване
30 гр. маргарин
30 гр. сусам
Красиви, меки и вкусни кифлички.
Първо в топлото мляко се поставят захарта, маята и малко бяло брашно, за да се активира маята.
След това постепенно се добавят киселото мляко, водата, яйцето, солта, мазнината.
Прибавя се ръженото брашно, след което - и бялото.
Замесва се средно меко тесто, което не трябва да залепва по ръцете.
Тестото се покрива с кърпа и се оставя да втасва 30 минути.
След това се разделя на 50 малки топки.
Всяка топка се разточва на малка елипсовидна коричка. По протежение на коричката се правят 5-6 успоредни разреза с нож, но не докрай.
Кората се завива на дълго руло диагонално (като на снимката).
След това се връзва на възелче.
Готовите възелчета се подреждат в тава за печене, намазват се с разбито яйце. Слага им се по едно много малко парче маргарин и се поръсват със сусам. Оставят се да втасат още 20-тина минути и се пекат на 200 градуса около 25 минути.